Shelf-Pod / Kazuya Morita Architecture Studio

© Shinichi Watanabe

Architects: Kazuya Morita Architecture Studio
Location: Prefecture,
Design Team: Kazuya Morita, Issei Kawashima
Structure Engineer: Mitsuda Structural Consultant
Construction: Nakano Koumuten
Photographs: Shinichi Watanabe, Ichiro Sugioka

Shelf-Pod is a private study facility, located in Osaka prefecture, Japan. The client owns an extensive collection of books on the subject of Islamic history, so he requested that we create this building with the maximum capacity for its storage and exhibition.

© Ichiro Sugioka

In order to satisfy this demand effectively, we designed a lattice structure made from 25mm thick laminated pine-board which serve as book-shelves. The dimensions of each shelf are as follows: 360mm height, 300mm width and 300mm depth. All of the architectural elements in this space (stairs, windows, desks, chairs, etc) have been designed on the basis of this shelf scale, with the aim of achieving geometrical harmony which is comparable to Islamic Architecture.

This innovative structural system affords not only large amount of book storage, but the possibility of flexible floor level which can be delivered from every height of bookshelf. Each space for different activity rise up helically, giving the impression of exploring a wooden jungle gym.

© Shinichi Watanabe

The original image of this structure is derived from the Japanese woodcraft of Kumiko. The structural integrity against an earthquake is provided by a panel of plywood board nailed on the shelf. Initially, the horizontal resistant force guaranteed by the panels was examined in a real-scale model. Further to this, an analysis of the whole structure was performed in order to determine the placement of the windows and panels. The inter-locking laminated pine-board was manufactured precisely in advance and assembled on-site. Similarly, the pyramid-shaped roof was assembled on-site, from 12 pieces of prefabricated wooden roof panel. The completed roof has a thickness of only 230mm and sensitively covers the whole space like the dome of a Mosque.

© Shinichi Watanabe

In addition to its unique structure, the outer wall employs the construction techniques of a traditional Japanese storehouse Dozou. The bamboo net wall foundation layer was attached to the lattice structure and the clay and straw mixture was applied to the foundation by the trowel. Then the red cedar panels forms exterior wall. The interior clay wall was finished with white plaster. These techniques are in accordance with urban fireproofing specifications, as well as maintaining a suitably humid environment for the storage of books.

© Ichiro Sugioka

Islamic calligraphy on the wall, it is written in arabic, but the language is japanese and turkish.  The biggest one, written as “kun-pu-tei”, means “istanbul house”, it is the name of the house and the others are turkish  greetings.

Section
Cite: "Shelf-Pod / Kazuya Morita Architecture Studio" 05 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=302050>

0 comments

Share your thoughts