C&E House / Equipo Olivares Arquitectos

Casa_c_e08_eo
© Lluís Casals

Architects: Equipo Olivares Arquitectos
Location: , Canary Islands,
Design Team: Javier Pérez-Alcalde Schwartz
Photographs: Lluís Casals

Casa_c_e02_eo Casa_c_e07_eo Casa_c_e03_eo Casa_c_e06_eo

The house is designed taking into account the following aspects:

Casa_c_e01_eo
© Lluís Casals

Adaptation of the volume to both dividing walls. Regulations allow three floors, so the house is higher than others around. That is why the top floor is setback (allowing the sunlight to come into the house through a fanlight) and we decided the height of the building, adapting it to the house on the left, while the dividing wall on the right is a continuation of the façade to respond to the smaller height of the house on the right.

Casa_c_e02_eo
© Lluís Casals

Vanishing point.  We are dealing with a narrow street with its best perspective facing the nearby mountains and the house is pointed onto its inside light and it only overlooks through a glass urn facing southeast.

Casa_c_e03_eo
© Lluís Casals

Light. The house therefore, looks into the interior and wants to take advance of a deep plot, so its section is organized to let natural lighting pass to interior rooms. Through fanlights and glass bricks, sun comes widely into the bathrooms and common areas, and the glass, set out in fronts and interior handrail, contributes to its diffusion.

Casa_c_e05_eo
© Lluís Casals

Flexibility. We wanted  the house to be adaptable: to the climate in Santa Cruz (sitting-room and kitchen-dinning room are joined by a central courtyard thanks to some glass folding structures, becoming just one space most of the year); to different ways of living in (the bedroom is open to get totally integrated with the stairs and hall); to familiar eventualities (garage is also a play area); to elders or moves (the house has also a lift); to the mixed use (a library that goes along a path, furniture designed for that purpose).

Casa_c_e06_eo
© Lluís Casals

Vegetation.  From the palm in the facade helping composition to the interior walls of the courtyards (that are covered with a rhombus mesh through which the creepers will climb) vegetation definitely contributes to the essence of this house.

Casa_c_e_pta_primera
Second Floor Plan
Cite: "C&E House / Equipo Olivares Arquitectos" 04 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=301393>

Share your thoughts