Square Skylight House / NKS Architects

  • 09 Dec 2012
  • Houses Selected Works
© Ken’ichi Suzuki

Architects: NKS Architects
Location: Kashiwa, Chiba,
Architect In Charge: Noriko + Kaoru Suehiro
Structure: RC+S, 2 stories
Area: 532.38 sqm
Year: 2008
Photographs: Ken’ichi Suzuki

© Ken’ichi Suzuki

This is a house for a large family of 7 persons, located in a residential area. To maximize the flat living space, we inserted the 4 various courtyards in the plan. Both the flat floor and the flat concrete ceiling at 2.4m heights run ceaselessly through the interior and the exterior spaces. The existence of the massive concrete defines the continuous space strongly.

© Ken’ichi Suzuki

The ceiling is perforated with many square skylights. Some of them are the openings above the exterior courtyards and the others are the interior light volumes. Since they look almost the same, they also enhance the sense of continuity. The square skylights vary in size, and introduce various sunlight from different directions. They create the various conditions in the continuous living space, together with the various floor surfaces.

Plan
Cite: "Square Skylight House / NKS Architects" 09 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=301095>

Share your thoughts