Mapfre Automovile Services Centre / Beriot, Bernardini Arquitectos

© Miguel de Guzman

Architects: Beriot, Bernardini Arquitectos
Location: , Madrid,
Architects In Charge: Miguel Bernardini, Aurelie Beriot, Jorge Consuegra
Area: 4,500 sqm
Year: 2010
Photography: Miguel de Guzman, Courtesy of Beriot, Bernardini Arquitectos

Collaborators: Jorge Consuegra, Delphine Blanc, Claire Seze, Lucile Labat, Daniel Rojas, Marcus Carus
Rigger: Saturnino Molina, Natalia Gonzalez Pericot
Structure: Pablo Nieto Cabezas
Installations: Antonio Carrión Ingenieros
Consultants: Jose Ramón Perez, Nieves Plaza, Lourdes Fernandez

The building is the result of an architectural competition fostered by Spain’s leading car insurance company, Mapfre, calling for a new tipology responding to an innovating service offered to its clients: a centre where damaged cars are taken by the client, expertised and stored before distribution to external repair centres.

© Miguel de Guzman

The projet aspires to translate the functional optimization of its program into formal resolution, while aiming for a rotund and highly visible image.

© Miguel de Guzman

Elevating the vehicle storage element off-ground configures a powerful image of the building in the long distance and generates the public nucleus beneath as a great unified space where vehicle expertising, delivery and pick-up takes place. The client service office cuts out against this space as a singular pavilion. Behind these public areas is the ramp leading to first floor and basement and vehicle loading/unloading from trucks takes place.

© Miguel de Guzman

First floor is dedicated mainly to vehicle storage, with all heating, cooling and water and electrical services placed above the ramp. The whole floor is wrapped in a perforated metal sheet, which allows veiled views of parked cars; its impressive corporate red endows the building a powerful and easily identifiable image. The basement is also dedicated to vehicle storage, services and a car wash.

© Miguel de Guzman

Given the special characteristics of its use circulations have been carefully studied. Vehicle circulation is based on a two-ring scheme, one for client circulation and the other for internal use, which are tangent in the public area, where vehicle exchange takes place.

© Miguel de Guzman

Construction is clearly divided between underground, with reinforced concrete diaphragm walls and pillars, and above ground. Here HEM steel pillars support a series of parallel 1.50m high PVS steel beams, supporting a secondary order of Boyd beams on which the first floor rests. This is a concrete slab on a collaborating corrugated metal sheet, calculated so as to avoid the need for support during concreting.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Mapfre Automovile Services Centre / Beriot, Bernardini Arquitectos" 03 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=300445>

Share your thoughts