Slip House / Carl Turner Architects

© Tim Crocker

Architects: Carl Turner Architects
Location: Brixton, , England
Area: 200.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Tim Crocker

© Tim Crocker

Occupying one of four plots forming a gap in a typical Brixton terrace, Slip House constitutes a new prototype for adaptable terraced housing. Three simple ‘slipped’ orthogonal box forms break up the bulk of the building and give it it’s striking sculptural quality.

© Tim Crocker

The top floor is clad in milky, translucent glass planks, which continue past the roof deck to create a high level ‘sky garden’. Designed to Code for Sustainable Homes Level 5, it features ‘energy piles’ utilising  a solar assisted ground source heat pump creating a thermal store beneath the building. PV’s, a wildflower roof, rain water harvesting, reduced water consumption, mechanical ventilation with heat recovery within an airtight envelope with massive levels of insulation make this one of the most energy efficient houses built in the UK. A prototype brownfield development offering dense, flexible, urban living – the house is a vehicle for in-house research into sustainable design, seamlessly integrating the often conflicting aesthetic requirements of architecture and alternative low energy systems. We are working to develop this model for multiple developments and as affordable housing.

© Tim Crocker

Living and working (‘Living over the shop’) is something that really interests us.  We see a prototype new ‘terraced’ house, squeezed into under-utilised city (Brownfield) sites. This flexible type of home can allow for the artisan or home-worker to sub-let or downsize.  This can enliven local communities and produce ‘homes’ which create opportunities rather than be dormitories or financial assets. Slip House is flexible and can be used as a single home, studio workspace and apartment, or two apartments.

© Tim Crocker

The perimeter walls are load bearing, freeing up the internal areas of supporting columns or additional load bearing walls. The house’s open-plan layout ensures that walls / dividers are simple to erect and require minimal construction effort. This aspect of Slip House is not only financially sustainable but also environmentally so, as it helps to ensure the permanence of the overall structure, as minimal modifications can allow the house to adapt to changing lives and living situations indefinitely.

© Tim Crocker

Our approach was to model the building as a series of simple orthogonal box forms that use the full width of the site. This allows future buildings to simply adjoin the flank walls.

© Tim Crocker

The house takes the idea of three slipped boxes. The boxes are carefully placed to maximise light and outlook from inside while not intruding on neighbour’s outlook. The shifting planes also break up the bulk of the building and give it its sculptural quality.

Section
Cite: "Slip House / Carl Turner Architects" 30 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=300175>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Not been to the street itself to see this in the flesh – but from the images here and from watching Grand Designs this house seems to enjoy a pretty uncomfortable relationship with the street. That sun deck also seems somewhat gratuitous for London and only serves to further exacerbate the scale issues this building suffers from. Not even any view up there bar straight up,owing to that privacy frosted glazing – I reckon you could count on a hand the number of days you’d want to go up there and fry yourself in the sun in London.

    • Thumb up Thumb down 0

      Isn’t that so called “uncomfortable relationship with the street” that makes the project interesting?

      The comfortable relation with the street is often translated by mimetisme with the surrounding constructions (in France at least). It leads to hideous neighborhood where everything is “average”.

      Don’t know if the project itself is good or bad and I don’t really care but I’m pretty sure that the relationship with the street is not one of its bad points.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Really nice house project with a very personal design and style. The façade detail is really good, what about any photo at night to see the efect with the artificialt lights from outside? Nice game of forms and volumes with atractive inside and outside spaces, specially the roof terrace.

    VERY GOOD JOB. Congratulations from Barcelona.

Share your thoughts