Flux Cocoon for Lausanne Lumieres (Urban Light Festival) / Allegory

  • 05 Dec 2012
  • by
  • mini
© Laura Rimayati

Designed for Lumieres (Urban Light Festival), Flux Cocoon was selected as one of the winning projects of the the city’s first Light Festival, which inaugurated on November 23rd and will run until early January. Designed by Allegory, the project was installed in the heart of the city and was inspired by its location at the crossing between vertical and horizontal pedestrian movements (flux). The project is also an abstraction of the knot created by the crossing of each pedestrian’s path at this precise point in the Flon area, which is city’s major transportation hub. More images and architects’ description after the break.

© Laura Rimayati

Lausanne’s topography resulted in creating an amazing city plan with different ground floor levels; thus it was important for Allegory to create a project visible from a 360° point of view. Installed in an extremely difficult context, Flux Cocoon is a temporary shelter over the pedestrian bridge and gripped on the vertical elevators’ building.

© Laura Rimayati

The project is a created with a primary wood structure and metal cables and 1100m of Red Led Neon Flex lights. The structure sets foot on the existing bridge structure and connects itself to the vertical building containing the elevators.

Architects: Allegory
Location: Pedestrian bridge in the Flon area, Lausanne,
Client: Festival Lausanne Lumières 2012/Lausanne Light Festival
Date: November 23-early January

Cite: Furuto, Alison. "Flux Cocoon for Lausanne Lumieres (Urban Light Festival) / Allegory" 05 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=299866>