ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. ONL Arquitectura
  6. 2006
  7. Font Del Roure Nursery / ONL Arquitectura

Font Del Roure Nursery / ONL Arquitectura

  • 01:00 - 29 November, 2012
Font Del Roure Nursery / ONL Arquitectura
Font Del Roure Nursery / ONL Arquitectura, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia +20

  • Architects

  • Location

    C/ del Pont s/n, Masquefa, Anoia, Spain
  • Arquitectos a Cargo

    ONL arquitectura - Joan Nogué , Txema Onzain , Félix López
  • Collaborators

    Félix López, Borja Iglesias, Tapio Lassmann, Mireia Marès
  • Constructor

    EMCOFA, S.L.
  • Structure

    BIS Arquitectes
  • Budget

    € 2,847,390
  • Year

    2006
  • Photography

    José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

From the architect. In this case there were several prefabricated modules already on the site, which helped determine the location of the school. In contrast to other Nurseries and Primary Schools we did in the past, we had to make this design more compact, replacing the large central patio for a regular series of patios to enlarge the visual perception of the ground floor passages, and to create a place where the two different age groups could come together.

© José Hevia
© José Hevia

The plaza from where the nursery and primary school are accessed is a sheltered landscaped area, and a communal area for both schools. It is designed to ensure that each unit has the best orientation for the sun. The block which houses the communal services protects the patio from strong winds.

© José Hevia
© José Hevia

The design for the school blocks closest to the street plays on a juxtaposition of size and colour, harmonised by the positioning of the two entrances, which provide a strong presence on the street and bring the public space inside.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Font Del Roure Nursery / ONL Arquitectura" [CEIP Font del Roure / ONL Arquitectura] 29 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/299632/font-del-roure-nursery-onl-arquitectura/>
Read comments

3 Comments

Gia Gia · January 07, 2013

Good design!
Optimal choice of neutral colors to highlight the future work of children.

Gia Gia · January 07, 2013

Good design!
Optimal choice of neutral colors to highlight the future work of children!

landscapearchitect · November 29, 2012

Devoid of color and landscape - is it a nursery/school or jail

Frosty · November 30, 2012 01:45 AM

Totally agree - looks more like a detention center. Not saying it's a bad object, just that it seems like an inappropriate form / aesthetic for it's function.

···

Comments are closed

Read comments