Abbotsford Residence / Chan Architecture

  • 28 Nov 2012
  • Houses Selected Works
© Folded Bird Photography (Brendan Finn)

Architects: Chan Architecture
Location: Abbotsford, ,
Design Team: Anthony Chan, Miriam Harris, Mei Yang, Michelle Ng
Year: 2012
Photographs: Folded Bird Photography (Brendan Finn)

Client: Daniel and Simone Quin
Builder: GJ Gardner Homes
Structural Engineer: Enrik Consulting Engineers
Building Surveyor: Wilsmore Nelson Group
Energy Rater: Green Doors
Land Surveyor: Aline Surveying
Arborist: The Tree Company
Geotechnical Engineer: Hardrock Geotechnical

© Folded Bird Photography (Brendan Finn)

This project involved renovating an existing double fronted Edwardian home and adding a rear and first floor extension on a tight site in the inner city suburb of Abbotsford in Melbourne. Working with numerous site constraints, including an easement running diagonally through the site, large existing trees, a west facing block, site access issues and difficult soil conditions, the response was to create an extension that not only addressed all these issues, but created an integrated solution that responded to these constraints in a creative manner.

© Folded Bird Photography (Brendan Finn)

The curves in the design, in both plan and elevation, were not only a response to the site constraints, but were introduced to create more dynamic, fluid forms, whilst making reference to the bull-nosed, corrugated iron verandah roofs of the typical Edwardian home.

© Folded Bird Photography (Brendan Finn)

The green colours on the rear facade made reference to the colours of the existing Eucalyptus trees on the site, as well as providing a fresh contrast to the other colours on the facade.

plans

By varying ceiling heights internally, we were able to let natural light into the house via clerestory windows and an internal courtyard.

Cite: "Abbotsford Residence / Chan Architecture" 28 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=298817>

0 comments

Share your thoughts