We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Guest House / doisamaisv arquitetos

  • Architects: doisamaisv arquitetos
  • Location: Araçoiaba da Serra, São Paulo, Brasil
  • Design Team: :Fabiana Cyon, Ana Paula de Castro, Vito Macchione Ferreira
  • Area: 3,400 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Fran Parente

© Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente

  • Contractor: Eduardo Santos
  • Ground Sounding: Engesolos
  • Concrete Structure: Oficina de Arquitetura e Estrutura
  • Timber Structure: Orbital Estruturas de Madeira
  • Landscaping: Isabel Duprat
  • Installations: Articular Projetos e Consultoria
  • Built Area: 208 sqm
© Fran Parente
© Fran Parente

From the architect. The building was conceived as an addition to a pre-existing weekend house. The guest house was placed between a maple tree and a cypress, inserted perpendicularly to the main construction. It is situated in the outskirts of São Paulo, inside a residential condo.

plan
plan

The largest tree marks the site´s center and the most vertical one its limit. Preserving the inner garden space, the view from the main house was kept unobstructed. Each program has its own façade and each façade its view. The bedrooms open up to the neighboring golf court, the office faces the lake, circulation leads to the garden, and the living room has the maple tree as backdrop.

© Fran Parente
© Fran Parente

The surrounding vegetation plays an important role to the house. Because of it, the house cannot be seen from the street. It protects and shadows the glass pane. And from the inside, the window frames the giant tree.

© Fran Parente
© Fran Parente

The central core, with four suites, has a concrete structure. Around it, an independent timber structure delimits gathering places and circulation. The roof trusses are only visible at the edges. Steel cables held by gusset plates attached to the peripheral pillars and over the frames are responsible for keeping them slim.

sections
sections

House circulation is always through the porches and there is no distinction between front and back doors. Inside the building, one can feel the tranquil atmosphere of isolation, even being so close to the neighbors. It is just like being in a tree house without leaving the ground.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Guest House / doisamaisv arquitetos" 27 Nov 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/298643/guest-house-doisamaisv-arquitetos/>