ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Invisible Studio
  6. 2012
  7. Caretaker’s House / Invisible Studio

Caretaker’s House / Invisible Studio

  • 01:00 - 27 November, 2012
Caretaker’s House / Invisible Studio
Caretaker’s House / Invisible Studio, © Valerie Bennett
© Valerie Bennett

Courtesy of Invisible Studio © Valerie Bennett © Valerie Bennett Courtesy of Invisible Studio +34

From the architect. The Caretaker’s House at Hooke Park is truly ground breaking. Invisible Studio were commissioned by the world’s preeminent architecture school – the Architectural Association – to develop a student concept design into a prototypical low cost timber exemplar building using only timber grown and felled on site, and in its green state.

Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio

The building uses unseasoned larch/cedar/poplar/douglas fir/spruce as appropriate, uses wood for heating and also for insulation. It is (as far as we are aware) the world’s first green timber building insulated to passivehaus standards, with passivhaus airtightness.

Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio

The construction process is super-efficient. There are no wet trades whatsoever – the mini piles are steel and the only non timber structural item.

© Valerie Bennett
© Valerie Bennett

The key move of the building is the ‘heavy’ north wall to provide privacy and insulation, and is very open to the south where there is a large inhabited verandah conceived of as an extension to the living space. The roof form is generated by, at one end, the need to gain maximum east sunlight penetration into the master bedroom, and at the other end, a living space with high natural surveillance over the campus. The bed and living spaces are separated by an open ‘dog trot’ allowing framed views out into the forest.

© Valerie Bennett
© Valerie Bennett

Even the joinery was manufactured on site – the kitchen (which uses exposed copper piping for taps) has chunky timber work tops,  and the stairs uses an innovative dry jointed system that gains strength as the timber dries. The handrail uses mild steel bent piping, welded on site.

Plan
Plan
Cite: "Caretaker’s House / Invisible Studio" 27 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/298497/caretakers-house-invisible-studio/>