Villa préfabriqué in Collonges / Pierre-Alain Dupraz

  • 26 Nov 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Pierre-Alain Dupraz
Location: Collonges,
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Pierre-Alain Dupraz

Courtesy of Pierre-Alain Dupraz

Located at the base of saleve mountain overlooking the geneva basin is the ‘house in collonges’ by swiss practice pierre-alain dupraz architectes. Designed for a single family, the home is constructed from a series of prefabricated reinforced rectangular concrete boxes, paired and stacked adjacently to – and on top of – one another in order to mold the dwelling to the sloping landscape and accommodate the programmatical necessities.

Courtesy of Pierre-Alain Dupraz

the southern axis resting on a geographical shelf contains the entry, kitchen, dining and living areas and master bedroom. the childrens’ rooms are found on the bottom level embedded into the incline with views over the valley. the neutral grey of the exposed concrete facade interrupted by light wooden frames and square windows allows the house to blend naturally into its surroundings in the lively green summers and white winters.

Section
Cite: "Villa préfabriqué in Collonges / Pierre-Alain Dupraz" 26 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=298209>