We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

T House / Tsushima Design Studio

  • Architects: Tsushima Design Studio
  • Location: Kamakura, Japan
  • Principal: Mr. Toshio Tsushima
  • Design Architects: Tsushima Design Studio (TDS)
  • Contractor: Ito Construction Company
  • Structural Designer: 株式会社KAP/空間工学研究所
  • Client: Withheld
  • Area: 200.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

From the architect. Located a short commute from Tokyo within the hills of Kamakura, the T-House functions as an artists weekend escape from their fast pace Tokyo lifestyle. Situated between the views of Sagami Bay and perched over the dense forests edge, the T-House quickly becomes enveloped by the views and sounds of its surrounding nature. Although the dark exterior facade creates a stark contrast with the landscape from the street elevation, the interior of the house flows seamlessly out into the landscape. Mimicking the surrounding forest, the buildings structure utilizes natural materials and traditional Japanese details/construction techniques to create a blurring of the interior and exterior space. The contrast between the clean white interior walls and the surrounding wood floor/ceiling also help pull your views to the green forests beyond.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The unique siting of the house creates truly distinct spaces for each of the interior functions. Sitting below the cantilevering concrete structure with expansive views of the forests undergrowth, the basement level acts as the perfect retreat leaving the occupant disconnected from the sky and all of their everyday surroundings. The first floor or living level is the most urban level of the house. With a large atrium, open interior spaces, and plenty of light and views, the first floor acts as the perfect place to relax and entertain guests. Situated within the canopies of the surrounding trees, the wide open second floor acts as the artists workspace and gallery. With views to the bay, out over the treetops, and up to the sky this level acts as the perfect backdrop for the artist to work from.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"T House / Tsushima Design Studio" 02 Dec 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/298166/t-house-tsushima-design-studio/>