University College Ostfold Halden / Reiulf Ramstad Architects

11071

Architects: Reiulf Ramstad Architects, Oslo Norway
Location: Remmen in Halden,
Project team: Reiulf D Ramstad, Espen Surnevik, Anja Strandskogen, Anders
Tjønneland ++ ( all Architects MNAL)

Client: Statsbygg, Norwegian Public Construction and Property Management
Structural Engineer: Dr Techn. Kristoffer Apeland AS, Oslo Norway
Mechanical Engineer: Erichsen & Horgen engineering AS, Oslo Norway
Electrical Engineer: Støltun Engineering AS, Norway
Contractor: NCC Norway
Interior: , Oslo Norway
Landscape: Multiconsult 13.3 landscaping
Constructed Area: 28,000 sqm
Design year: 1998-2002
Construction year: 2004-2006
Photographs: Reiulf Ramstad Architects, Oslo Norway, Kim Müller, Norway

hio-interior_1 hio-interior_3 hio-interior_6 hioexterior_2

program diagram
program diagram

The key notion of the architectural strategy is the location’s natural features and the use of a limited material palette. The project is situated in an old “culturscape” and special attention is paid to integrate it into its surroundings. The design is based on simple geometrical prisms, lines and slabs composed into a complex lay-out of rooms and functions. Critical functions and lines of communication are emphasised and the building expresses a balance of functional efficiency and open perspectives.

hio-interior_2

hio-interior_5

Cite: "University College Ostfold Halden / Reiulf Ramstad Architects" 22 Jul 2009. ArchDaily. Accessed 21 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=29699>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice, i like brutal buldings with floating programmatic boxes in the space….
    Good work

  2. Thumb up Thumb down +1

    Me again..I just wonder why did they leave these two columns at the front..I think it destroys a bit the idea of the big cantiliver…30 more centimeters of facade and they would have been hidden….but I suppose they wanted some ugly stuff to make the rest more beautiful..anyway..good work

    • Thumb up Thumb down 0

      If you look at the sketch, the coloumns seem to have been supposed to hold a terrace, that again would underline the 1st floor that now is invisible. I personally think that it is less balanced now, than if that line had been underscored more like in the sketches. Seems to be an issue of not precice enough sketchwork/testing.

      • Thumb up Thumb down 0

        Personally, I disagree. The sketch overhang at the first floor seems to defeat the clarity of the single heavy volume risen above the ground plane. By adding that thicker line the impresson changes from a hovering volume to something that isnt a series of stacked volumes, but at the same moment isnt that pure floating volume either. For that reason the sketch, to me, seems to be in a no mans land of project rhetoric. Also it seems to me that the whole point of making a gesture with a building like this is to purposely unbalance the components; there is something both discomforting and mysterious about a heavy block sitting on nothing but sheets of glass.

        And though I understand what is being said about the columns, I like that some of the mystery as to the structure of this beast is revealed in so subtle a way.

  3. Thumb up Thumb down -1

    With havin so much content and articles do you ever
    run into any issues of plagorism or copyright violation?
    My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I’d
    really appreciate it.

Share your thoughts