Craigieburn Train Maintenance Facility / HBO+EMTB

  • 16 Nov 2012
  • Industrial Architecture Selected Works
© Dianna Snape

Architects: HBO+EMTB
Location: , Australia
Area: 20,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Dianna Snape


© Dianna Snape

Located on the northern outskirts of Melbourne, the Craigieburn Train Maintenance Facility is the largest of its kind in Australia housing up to 25 trains at a time.

© Dianna Snape

Designed by , the project scope included track work, signalling, overhead line design, maintenance roads, bogie pits, train roof access, overhead cranes, tools store, mobile equipment, open yard storage, parking, roads, security, landscaping and staff accommodation.

© Dianna Snape

The facility takes on distinctly different perspectives as you move around its perimeter and references the rolling hills of Mount Ridley in the distance. It features an organic design sweeping towards the earth that is complimentary to the site’s natural form.

© Dianna Snape

In addition to an efficient building layout, attention was given to the need for lifting apparatus, environmentally sustainable design, state-of-the-art railway control systems and complex structures capable of balancing the work environment and functionality.

© Dianna Snape

The building was designed for low environmental impact and delivers significant long term benefits such as the use of recycled water captured off the building’s roof to supply a 125,000 litre rain water tank. This water is used throughout the building and by the train wash facility and amenities. Hydronic in-slab heating has been used in the workshop’s floor and cross flow ventilation has been maximised to reduce the need for mechanical cooling. The choice of materials provide for the facility’s 50-year life cycle and are heavily insulated against the natural elements.

Ground Floor Plam

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Craigieburn Train Maintenance Facility / HBO+EMTB" 16 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=294748>

Share your thoughts