Power Station of Art / Original Design Studio

© Zhang Siye – Zhang Ming – Wang Yuan

Architects: Original Design Studio
Location: , China
Design Team: Zhang Ming, Zhang Zi, Ding Kuo, Ding Chun, Sun Jialong, Wang Zhigang, Zhang Hao
Area: 38,000 sqm
Year: 2011
Photographs: Zhang Siye – Zhang Ming – Wang Yuan

© Zhang Siye – Zhang Ming – Wang Yuan

Following-up the 2010 Shanghai Expo, the Power Station of Art is a renovation and expansion project based on the Pavilion of Future which previously was the Nanshi power station built in 1985. Nowadays, the building has become a well-functioning and artistic public platform.

© Zhang Siye – Zhang Ming – Wang Yuan

The project ceases the station’s magnificent industrial mission in a historically narrative way. The design process lasting for six years has witnessed the building’s transformation from a giant electric machine to a powerful engine promoting culture and art. The accomplishment of this project would greatly change the inherent structure of Shanghai’s art field and even China’s. The Power station of Art (for contemporary art), China Art Palace (for modern traditional art), and Shanghai Museum (for ancient art) will complement each other and create a more integral structure in exhibition field for Shanghai.

© Zhang Siye – Zhang Ming – Wang Yuan

Through a controlled intervention, the project aims to keep the building’s existing spatial order as well as industrial characteristics. It also attempts to show the temporal span by placing the new and the old together. It shows hospitable attitude to the city and it also blurs the boundary of leisure space and exhibition space, changing the traditional relationship between the visitors and the exhibits. The strategy successfully transforms visiting behaviors to a part of daily lives. The project interprets the deep relationship between human and art through diverse and complex cultural expression. It also decomposes the traditional single-visiting-path system, and opens multiple-paths system for visitors, creating many possibilities for art exploration.

© Zhang Siye – Zhang Ming – Wang Yuan

Overall, it is a touchable gallery, a garden for sharing feelings and a humanistic public platform.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Power Station of Art / Original Design Studio" 14 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=293515>