ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Instituto CUF / Carlos Prata + Nuno Barbosa

  • 01:00 - 12 November, 2012
Instituto CUF / Carlos Prata + Nuno Barbosa
Instituto CUF / Carlos Prata + Nuno Barbosa, © Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
  • Architects

  • Location

    Senhora da Hora, Porto, Portugal
  • Architects

    Carlos Prata, Nuno Barbosa
  • Collaborators

    Sara Almeida, João Figueiroa, Gisela Lameira, Rodrigo Coelho, Filipa Pinto Basto, Joana Mendes, Gonçalo Silvano
  • Area

    22365.0 sqm
  • Photographs

© Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves +25

From the architect. Ricardo Campos Costa and Valério Leite who were the original authors of the concept had a clear objective in mind “Create a benchmark, A new building and service concept”.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Previous experience brought to light the essential factors in a project of such nature - flexibility to embrace the constant change of internal organization throughout the duration of the project, construction and lifeline of the building; and adaptability when it comes to fulfilling all norms and organization requirements of the health & safety act.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Thus a rectangular layout was developed, having a nucleus comprising – a unique boxed staircase, mechanical vertical passageways, common sanitary installations and the main infrastructure ducts – forcing a separation between public and staff circulation. An exterior walkway was included, allowing at present or at a later stage, the inclusion of the necessary emergency exits.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The Building acquires a greater dimension with the separation between staff and public, the users acquire greater sense of space towards the exterior, whether they are static or in motion within the building.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The building’s original dense concept is altered to an unity feeling, this is achieved by a shading game that is only visible at close proximity – designed by the plastic artist Angelo de Sousa – this shading game protects the extensive glass structure from excessive sunlight and also gives the building a unity feeling opposed to the concept of density.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The photos and drawings presented allow us to understand the scale and proportions of the building but don’t give the right apprehension that we can experiment in a local viewing, what is obvious, but in this case very important because we face a non-build environment.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Instituto CUF / Carlos Prata + Nuno Barbosa" 12 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/292271/cuf-institute-carlos-prata-nuno-barbosa/>