ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Woolamai House / Kerstin Thompson Architects

  • 01:00 - 18 November, 2012
Woolamai House / Kerstin Thompson Architects
Woolamai House / Kerstin Thompson Architects, © Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

© Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall +8

  • Architects

  • Location

    Woolamai, Victoria, Australia
  • Design Team

    Thompson, Kelley Mackay, Lynn Chew, Erica Diakoff, Julian Patterson
  • Builder

    Beachwood Constructions
  • Structural Engineer

    Lambert & Rehbein
  • Building Surveyor

    Metro Building Surveying
  • Energy Consultant

    SBE
  • Cost Consultant

    Construction Planning & Economics
  • Land Surveyor

    Beveridge Williams
  • Area

    275.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

    Patrick Bingham-Hall, Courtesy of Kerstin Thompson Architects
© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

From the architect. Taking its cues from agricultural buildings in the surrounding farmland, this home presents as a prosaic hayshed from afar. Within this simple skillion form is housed a calm rural retreat.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

The interior is organised by the placement of two plywood sleeping pods under a unifying roof. The first of these is the main bedroom suite which is stepped in plan in response to the topography. The second – which is double storey – accommodates guests and children. The remaining space below the roof is the living area. Sited to enjoy dramatic views to the north and west the change in ceiling height shifts the feel of this space from domestic and intimate to agrarian and expansive.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

The skin of the building is corrugated sheet. A substantial portion of this is perforated to provide sun shade and the opportunity for cross flow ventilation while keeping out the flies common to this cattle-filled landscape. A breezeway verandah on the northern side can be used to supplement the living areas and doubles as a sleep-out for hot Australian nights. The house is able to be adjusted according to the seasons – effectively a glasshouse in winter and a breezeway in summer.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

The house in combination with the garage/workshop and above ground pool work as an ensemble to define a domestic landscape; together they mediate the elements and exposure of this Woolamai hilltop.

Courtesy of Kerstin Thompson Architects
Courtesy of Kerstin Thompson Architects
Cite: "Woolamai House / Kerstin Thompson Architects" 18 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/292101/woolamai-house-kerstin-thompson-architects/>