House in Travessa de Patrocinio / Luís Rebelo de Andrade + Tiago Rebelo de Andrade + Manuel Cachão Tojal

© FG+SG

Architects: Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de Andrade , Manuel Cachão Tojal
Location: Travessa do Patrocínio, Lisbon, Portugal
Co Workers: Madalena Rebelo de Andrade, Raquel Jorge, Carlos Ruas & Tiago Moniz
Client: BWA – Buildings With Art
Area: 248 sqm
Year: 2012
Photographs: FG+SG

© FG+SG

From a small lot with it’s unique implantation, this project has raised early on a couple of challenges… and along with them, ideas emerged.
The box housing deviates from the gable to create a vertical yard (glass box), with a straight ladder connecting all floors, an allusion to the famous stairs of Alfama, running between the all 4 floors walls and linking the various dimensions.

© FG+SG

This courtyard is the heart of the house, bringing light to the interior, enhancing the main entrance and creating a real exterior/interior relationship.
In terms of material, we chose to polish the rectangular form and give the block the face of a tree, making it one more element of the square, which resulted together with the existing tree and water fountain, in a triad.
The program was set up almost automatically, the technical services and garage with direct access from the street, the first floor holding the private area of the house. The second floor is
the social area, with a direct connection to the coverage, extending social into outdoors, being the view related to the social side and the private area to both square and Embassy, the setting of a typical Lisbon experience, which is a truly intimate relationship between quarters.

Therefore, this project is in fact a mini lung and an example of sustainability for the city of Lisbon, keeping the principles of a living typical habitat and a relationship with the outside, assuming a revitalizing urban role.
Its walls are completely covered with vegetation, creating a vertical garden, filled with around 4500 plants from 25 different Iberian and Mediterranean varieties which occupies 100 square meters. So, short levels of water consumption are guaranteed as well as little gardening challenges. Different fragrance are spread throughout the 4 floors. For example, in the swimming pool you will have the flavor of saffron, in the bedroom, lavender, in the living-room, rosemary.

© FG+SG

Implemented in the heart of a busy city, the vertical garden creates an unique link with nature and an unexpected atmosphere.

Section
Cite: "House in Travessa de Patrocinio / Luís Rebelo de Andrade + Tiago Rebelo de Andrade + Manuel Cachão Tojal" 12 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=292027>
  • Pingback: House in Travessa de Patrocinio / Madalena Rebelo de Andrade + Raquel Jorge + Carlos Ruas & Tiago Moniz | low

  • Mihaela

    It is a very interesting concept to bring the nature in the heart of a city! But I have a tiny question: how is the humidity in the house? We know that this factor can cause health problem.

    • ruffay

      simple!
      it doesn´t gets inside the house.
      i think they thought that, in my humble opinion is not good see mushrooms growing on the interior walls of the house.

  • antonio andrade

    fantastic

  • Rita Mascarenhas

    It’s a wonderful house. I fell the frangances. It’s really a sexy house.

  • JAMES

    Bloodcurdling!!!!

  • JOSE

    Como concepto interesante…como resultado mejor no opinar…parece la casa perfecta para Chewbacca

  • Duarte

    It’s wonderful to see creations that bring together nature and technology. Besides, this is so functional in so many levels, as well as sustainable. Taking advantage of nature by inserting nature… Genius! The foremost detail: it’s a perfect way to keep inside a private place but keeping in touch with the outside anyway.