Moesk Control Center / Arch-group + ABTB

9_variant-3d

Architects: Arch-group + ABTB
Location: Moscow,
Project team: Krymov M. D., Gorjainov A.V., Bashkaev T.I
Client: Moscow United electricity network company
Total area: 1,500 sqm
Design year: 2008
Construction year: 2008-2009
Photographs:

1_photo 5_photo 6_photo 8_photo

This is project of the reconstruction of the network control centre of electricity- distribution company MOESK. The main space is the control room. There in a space of 320 m2 the we placed a two-level podium made of corian with workstations for six controllers and a wall of video screens. The wall consists of 36 Barco video cubes showing info on the condition of the electricity network.

3_photo

Other space is decorated laconically. Such decision and dark floor have underlined the dynamical form of a snow-white podium. The wall finish Is perforated BILDEX. The luminescent lamps hidden behind the translucent ceiling – light up the space. Powerful projectors are turned to the workstations.

Cite: "Moesk Control Center / Arch-group + ABTB" 16 Jul 2009. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=29186>

34 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    This is incredible! It looks like a rendering, even the way the shadows are casted. But it’s not! The exposed wires are a giveaway. We’ve been duped

  2. Thumb up Thumb down 0

    this are all renderings!!!!
    what a shame .. do architects need to lie in such a way …?

    • Thumb up Thumb down 0

      First of all, if your Shigeru Ban then I am Frank Lloyd Wright. Maybe you want to think about posting in your own name rather than defaming Mr. Ban?

      The mix of renderings and photographs is confusing. As it so happens I much prefer the project as built to the SPECTRE / Ken Adam version which just seems unnecessary. Also, for what this Corian megalith had to cost, it does seem that something could have been done about cable management. Those details would have made this a far more forceful project.

      Terry Glenn Phipps
      http://web.me.com/tgphipps

      • Thumb up Thumb down 0

        Corian podium whith corian tables and metal legs costed aprox. 90000$. Cable managment was provided by demountable panels of podium and legs.

  3. Thumb up Thumb down 0

    guarantee you this will be in the next bond movie!
    this is a question for architect. why is there so much room for so few computers? i know the screen is big, but there is so much extra space behind the workstations, is this for future expansion?

    • Thumb up Thumb down 0

      this is main room in large building of company, which controlls all electricity in Moscow. In this room 6 people working 24/7. Working group will not expand, but space is needed for groups of high ranked visitors.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Oh my, at some point someone’s going to drive in on a black mobility scooter and start plotting world destruction. As soon as we catch a glimpse of the fluffy white cat its all over.
    Well it suits, it is in Moscow after all…

  5. Thumb up Thumb down 0

    The whole point of the doomsday machine is lost . . . if you keep it a secret! Why didn’t you tell the world, ay?!

  6. Thumb up Thumb down 0

    Pretty cool!…simple yet cool.

    It does looks like a movie set, actually it reminds me of Men In Black.

    Nice.

  7. Thumb up Thumb down 0

    I can’t understand how they gonna change lamps behind the ceiling? Do they have to de-install the ceiling each time? Idon’t think it’s much reasonable decision..

  8. Thumb up Thumb down 0

    The idea of lamps behind ceiling/wall surface is not original. The source is Novinsky Plaza entrace halls in Moscow by Art-Blya architects, with almost the same ‘free’ grouping of lamps. The halls have been done about 5-7 yers before, and the lighting is still alive. Obviuosly the screens can be moved away easily.

  9. Thumb up Thumb down 0

    In our project we have space behind the stretch ceiling system were people can walk and change lamps (You can see it on image № 7).
    In Novinsky glass screens are used, so it is easy to remove them only by removing four screws

  10. Thumb up Thumb down 0

    How refreshingly not ‘green’ architecture. This is the architectural equivalent of a bender in Vegas, bad for the body but wonderful for the soul.

    I’m guessing there’s a whole lotta naughtiness that goes on late night in that room. One would hope.

  11. Thumb up Thumb down 0

    Pretty, as long as nobody has to work in that thing. Then it becomes unpleasant at best.

    • Thumb up Thumb down 0

      Agreed. This got a mention in Slashdot as one of the worst examples of architects designing for aesthetics instead of usefulness. The goal of this room is to impress visitors. Getting work done was obviously a secondary consideration at best. Form over function in its purist sense… Sad.

Share your thoughts