Single Family House in Kifisia / Spacelab Architecture

  • 10 Nov 2012
  • Houses Selected Works
© Vaggelis Paterakis

Architects: Spacelab Architecture
Location:Athens,
Structural Engineer: Thodoros Hainis
Mechanical Engineer: Vanggelis Kozoronis
Constructor: technikiapopsi, Thodoros Hainis
Area: 190.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Vaggelis Paterakis

© Vaggelis Paterakis

We were called to design a house on a rather problematic site with a triangular shape on a very busy street. The design aims to maximize the area of the garden. Taking advantage of the building code of the time of construction, the building was situated at the edge of the site forming an L shape that allowed it to embrace its garden.

© Vaggelis Paterakis

The scheme was developed on two levels. On the ground floor, big glazing surfaces allow for a dialogue between the interior and the exterior. This level houses the sitting and dining areas as well as the kitchen.

© Vaggelis Paterakis

The first floor appears to be more protected, with smaller openings. Thus, privacy is achieved for the three bedrooms that are located there.

© Vaggelis Paterakis

The facades of the house were treated with a layering of overlapping materials. Apart from the glazing, the solid parts of the walls are covered with tadelakt. A second layer of metal frames with wooden plank infill is added on. The fencing of the site is done by a series of vertical metal plates with a second layer of armed glass to reduce the street noise.

© Vaggelis Paterakis

For the interior, different types of wood has been used widely. Oak flooring, black pine cabinets, antiqued oak for the kitchen cabinets and khaki lacquered oak for the staircase.

Ground Floor Plan
Cite: "Single Family House in Kifisia / Spacelab Architecture" 10 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=291515>