We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

A+A House / DVA Arhitekta

© Robert Les © Robert Les © Robert Les © Robert Les

© Robert Les
© Robert Les

From the architect. Family house for a young couple with a dog is situated in the city area where both grew up. The situation found on the site was a semi-detached house, a substitute half was to be designed. The increase in surface area was possible, but in respect for the structure and rhythm of the neighbourhood it was decided to keep the existing building outline, though the assignment programme was substantially wider.

© Robert Les
© Robert Les

The new house follows the neighbouring one at the point of contact, but further along it expands, most obviously on the roof. The roof dormer, an element widely used in the neighbourhood, is used here too to get additional space under the roof. Since oversized dormers effect the facade greatly, the two get equal cladding. Discontinuity of the house is alleviated by perpendicular raster of the cladding panels, into which the openings fit.

© Robert Les
© Robert Les

Opposite to the abstract exterior, intimate and warm interior is made to suit the clients. The staircase dominates the interior, through it all semi-floors can be sensed, while the good use of terrain decent allows almost one floor more then was originally.

Courtesy of DVA Arhitekta
Courtesy of DVA Arhitekta
Cite:"A+A House / DVA Arhitekta" 08 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/291229/aa-house-dva-arhitekta/>