We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

La Fatarella School / Héctor Jala & Mònica Moreno

  • Architects: Héctor Jala & Mònica Moreno
  • Location: La Fatarella, Terra Alta, Tarragona, España
  • Technical Architects: Neus Sanmartin, Montse Sanmartin
  • Structure: Alicia Jerez + Jorge Martín Ortega
  • Installations: Anna Bernadet, Mònica Moreno
  • Constructor: Construccions Jaén
  • Promotor: Departamento de Educación de la Generalitat de Cataluña
  • Budget: € 1,309,252
  • Area: 1,050 sqm
  • Year: 2011
  • Photography: © Marcus Heilemann, Cortesia de Héctor Jala & Mònica Moreno

From the architect. The school is in a rural scholastic zone and replaces the old scholastic center, which displayed a deteriorated aspect and it did not adapt to the new exigencies of program established by the Department of Education. It will give capacity to students of 3 to 12 years, and the necessity considers to separate in two differentiated blocks the infantile students (3-5 years) from those from primary.

© Marcus Heilemann
© Marcus Heilemann

The place, in the entrance of the locality and surrounded by industry and blocks of houses, caused that a supported abstract image in elements was adopted that try to endow scale to the building.

© Marcus Heilemann
© Marcus Heilemann

The position in L in the lot responds to climatic point of view in a very cold zone in winter. Thus, the building looks for the sun and the protection of the court before the north wind.

© Marcus Heilemann
© Marcus Heilemann

Perhaps these two conditioners mark the “closed” character of the center, accusing the image in the roofs. It looks for the outside and simultaneously we protect ourselves of him. The excessive outer light is sifted in the transit outside-inside with these elements that adapt the scale in each situation.

© Marcus Heilemann
© Marcus Heilemann

The traditional material of the place was used at the envelope: lime mortar and dry stone, accompanied by steel, material that accuses the passage of time of a way very adapted for rural surroundings like this one.

© Marcus Heilemann
© Marcus Heilemann

Inside it dominates the light. A neutral, calm bottom, adapted for education. The users will put the color.

Courtesy of Héctor Jala & Mònica Moreno
Courtesy of Héctor Jala & Mònica Moreno
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"La Fatarella School / Héctor Jala & Mònica Moreno" 06 Nov 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/290179/la-fatarella-school-hector-jala-monica-moreno/>