Biosciences Research Building / Lyons

  • 06 Nov 2012
  • Educational Selected Works
© Dianna Snape

Architects: Lyons
Location: Canberra,
Year: 2012
Photographs: Dianna Snape

© Dianna Snape

The primary idea for this Bioscience Research building is to join together the super-performative needs of a contemporary laboratory research building, with a conceptual expression of collaboration.

© Dianna Snape

The site for the building is at the centre of the Australian National University, a research focused campus located within Australia’s capital city Canberra. The purpose of the building is to bring together two previous disparate research schools into a single integrated and collaborative environment.

© Dianna Snape

The two laboratory wings are joined together by a broad scissor or ‘X’ stair, which also forms the primary approach and address to the building. This X stair functionally connects the schools together across the three levels of the building, and is also an expressive architectural figure of collaboration and connectivity. The form of the stair is also derived from design operations on the X chromosome, which is a key focus for the research disciplines working within the building.

© Dianna Snape

Internally the X stair, through a series of spatial inflections, creates social and collaborative space within its figure. At its lower levels it contains spaces for collaboration between staff and research students, at the centre of the X is located a tea room and informal seating, and at the top of the stairs is located spaces for collaborative work between researchers. The stair figure is clad in timber shading devices, which ameliorate the late afternoon sun.

© Dianna Snape

The two laboratory wings contain a series of high performance and flexible laboratory environments which can be readily adapted to meet rapidly changing research needs. All laboratory furniture and equipment is both modular and ‘loose fit’ allowing scientists to adapt their laboratories to suit their current activities. Offices and work areas for researchers are located immediately adjacent to the laboratories within high ceiling spaces that operate as either airconditioned or fully naturally ventilated spaces depending on the external environmental conditions.

© Dianna Snape

The researcher spaces are contained within a building envelope constructed out of a modular precast concrete system, based on the idea of a cellular structure. This system creates a ‘field’ of windows both externally and internally, with the interior having two windows per level – one at desk height for views, and one at a higher level for bringing natural light deeply into the work area.

© Dianna Snape

The plan figure of the building has been developed within the context of an overall precinct masterplan, with a number of other buildings currently under construction. The diagonal geometry of the plan articulates a key pedestrian route through the centre of the campus, and also creates a courtyard space within the building form that inflects outwards towards the campus. At the end of the courtyard is another expressed staircase, interconnecting each of the bio-containment laboratory levels.

Elevation

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Biosciences Research Building / Lyons" 06 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=289897>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    expressing collaboration conceptually with an “X” on plan and facade is way too abstract for the layperson to appreciate. what a mess

Share your thoughts