Residence in Karuizawa / K+S Architects

  • 30 Oct 2012
  • Houses Selected Works
© Hiroshi Ueda

Architects: K+S Architects
Location: Karuizawa,
Architects in charge: Aya Sato, Nobuya Kashima
Structure Engineer: Takumi Shinpo / SHI
Construction Builder: Niitsu-Gumi
Site Area: 841 sqm
Total Floor Area: 209.47 sqm
Area: 174.15 sqm
Year: 2009
Photographs: Hiroshi Ueda

© Hiroshi Ueda

There are a few weekend-houses around this residence in Karuizawa where the area is well known, as a summer resort in Japan. People loving Karuizawa enjoy each lives in the summer season, and also severely cold winter.

© Hiroshi Ueda

This weekend-house is designed to be refreshed, with hearing sounds of the wind, enjoying the sunshine, apart from the busy everyday life.

© Hiroshi Ueda

We try to create the comfortable place in the sunshine filtering through foliage and the stillness with the least touches and alterations. I thought what to do for living together with nature, is to make the comfortable atmosphere that seemed to be in the womb of mother.

© Hiroshi Ueda

So I design the space with the para-nature-like “MURA=the irregularity”, and intended to blend the place as much as possible with surroundings.

© Hiroshi Ueda

This site is on the gentle south slope, and therefore taking a step forward on the floor, approach the trees, and at the same time, depart from the ground. Thus the distance with the trees and the ground is decided by the horizontal position.

© Hiroshi Ueda

Based on such features, then various spaces that seem to be in a forest, were designed with the layers of the large opening sections and open spaces by incorporating ” MURA=the irregularity” of the spaces intentionally………(bright & dark, high & low, open & close, wide & narrow, far & near………)

© Hiroshi Ueda

The complicated sense of distance is composed in the rooms by the given nodes of the echelon pattern connections that horizontally and cross-sectionally dotted.

First Floor Plan
Cite: "Residence in Karuizawa / K+S Architects" 30 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=287417>

Share your thoughts