27 VPO / Equipo Olivares Arquitectos

  • 01 Nov 2012
  • Housing Selected Works
© José Oller

Architects: Equipo Olivares Arquitectos
Location: Tacoronte,
Design Team: Javier Pérez-Alcalde Schwartz, Fernando Aguarta García
Year: 2009
Photography: José Oller, Courtesy of


The presence of greenhouses in the plot inspired textures, lighting and finishes of this group of public housing.

© José Oller

The law, moreover, established the fragmentation of volumes in pieces no larger than 25 meters. We try therefore that the resulting courtyards were arranged staggered, and thus control the drafs from the streets, while reducing the courtyards dimension, offering more diversity of spaces and of more a private character.

© José Oller

The various blocks are connected by gangways inspired by traditional greenhouses: both gangways that unite the accesses to each block are lined with cellular polycarbonate sheets, ensuring transparency and permeability easily.

© José Oller

The facades are pierce with concrete boxes, giving it shadows and trying to enrich low and long volume. Furthermore, frame views and internally configured as provided by the project furniture

© José Oller

Each common area is distinguished by its own color and design also, expects banks, mailboxes and carpentry.

Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "27 VPO / Equipo Olivares Arquitectos" 01 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=287201>