Volta Centre, Basel / Buchner Bründler Architekten

© Ruedi Walti

Architects: Buchner Bründler Architekten
Location: Basel,
Project Leader: Nicole Johann, David Merz, Lukas Baumann
Client: Implenia Generalunternehmung AG, The Real Project AG
Landscape architect: Dipol Landschaftsarchitekten
Photography: Paul Clemence, Ruedi Walti

© Ruedi Walti

The sculptural form of the building changes from sharp edge into free flow. Within this ambivalence the building is an answer to the various conditions of the urban space.

From the main access road the house appears as a round tower. The west elevation develops into a zig-zag form to widen the street space continuously towards the main open square, where a conical cut façade evokes a rotation into a horizontal dynamic.

Plan ©

The square of the railway station will become a vital public space. The undercut can be seen as an open gesture from far.

Commercial areas are located in the basement and on the first floor, from where a passage leads directly onto the bridge.

The upper floors are accessible from the sides. Five staircases lead to the apartments, which are at the same time, orientated towards the city and the inner courts. One of the courts is completely introverted, the second one opened, being recognized as a gap in the surrounding wall.

© Maurice Grünig

Learn more at the Basel-based firm’s first major solo exhibition, “Buchner Bründler Buildings”, in the main hall of the ETH Zurich. The event will conclude on November 1, 2012. Find more information about the event here.

Project Description by Buchner Bründler Architekten.

Cite: Rosenfield, Karissa. "Volta Centre, Basel / Buchner Bründler Architekten" 27 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=287020>

0 comments

Share your thoughts