Katsumata Centre / James Deans & Associates

  • 29 Oct 2012
  • Educational Selected Works
© Tim Loft

Architects: James Deans & Associates
Location: Bell Post Hill, ,
Project Architects: James Deans, Mike Nowson
Client: Kardinia International College
Year: 2011
Photographs: Tim Loft

© Tim Loft

The Katsumata Centre at Kardinia International College was created as a tribute to the founder of the school and renowned educational advocate Mr Yoshimaro Katsumata. The brief from the school was to create a multiuse facility which symbolizes the schools progressive approach to educational delivery and the culture that the school embodies.

© Tim Loft

The project has a relatively long history and an extended planning and formative period, with a sequence of initial schemes done for the site in 2004. The initial schemes for the site encompassed a 1600 seat state of art full theatre auditorium; however the significant costs coupled with the building’s inability to adapt to any other use led to a revision of the core design brief.

© Tim Loft

The final design intent was to create a building which functions as a sporting facility and as full performing arts theatre – both without compromise to functionality, (as is generally typical to School multipurpose facilities).This to maximise the potential uses for the school and community for the given budget.This was achieved through the intelligent planning and intensive liaison with the John Goodfellow (School Principal and project visionary), stakeholders (from the sporting and performance/stage theatrics) and services, acoustic, lighting and related consultants.

© Tim Loft

The design allows the users through mechanised daylight control, programmable lighting controls and an automated retractable seating system to change from sports stadium to a fully functional theatre seating 1200 people in under 15 minutes.

© Tim Loft

The building creates a direct link to the existing Gymnasium creating a “sports Precinct” in accordance with the schools master plan.This also allowed the school to maximise exposure on approach from Ballarat Road (a major tributary road leading to / from Geelong.)

© Tim Loft

The form externally of the main volume was developed by taking the Modernist derived grid and articulation then varying this to suit the new program of the extension.This logic was developed further within the facetted glass and aluminium clad façade to deform formal Modernist building language to create a contemporary form and interior space.

© Tim Loft

Sustainability measures include the use of super insulated composite external linings, sensor controlled lighting, water storage, use of evaporative cooling, and a natural ventilation strategy utilizing a series of mechanical controlled valves with acoustic dampeners in the raking component of the south façade of the main volume.

© Tim Loft

The inverted truss system and sawtooth structural system was developed to allow the large spans, natural light, to provide non coplaner surfaces (for acoustics) and the means to conceal HVAC services.

© Tim Loft

The interior treatment to the foyer was developed in conjunction with graphic artists/designers, the school and the Katsumata family to reflect the history of the founder and his family. Through this montage of ideas a decorative and factual motif featuring layered glass, biographical information and a hand written Japanese poem of particular symbolic reference, has been used to pay homage to the schools founder.

Elevation

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Katsumata Centre / James Deans & Associates" 29 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286750>