DQZ Cultural Center Proposal / Holm Architecture Office (HAO) + AI

Courtesy of + AI

Holm Architecture Office (HAO) and AI have been invited to create a proposal for the city of in northern China. Sited in a newly developed part of the city, the new cultural building takes its form from the traditional Chinese courtyard square. By lifting the square in the diagonal corners, dual entry points to the building are created which leads visitors and locals through the building’s ground level public programs to the mid- and upper- level exhibition spaces while extending the existing North- South axis of the surrounding city. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Holm Architecture Office + AI

The DQZ Culture Center is situated approximately 200 kilometers south of Beijing in northern China. A rural village in a desolated salty marshland only 30 years ago, Daqiuzhuang has grown from village to city rapidly due to its early investments in and production of the city’s main commodity: steel. The DQZ Culture Center building occupies a redesigned plaza that mimics the historic marshland of the city in its tone and variety of plant life, combining landscape, trees, flexible water features, and gathering spaces into a new urban center with the 20,000 M2 / 200,000 SF DQZ Cultural Center at its core.

Courtesy of Holm Architecture Office + AI

The inner courtyard of the building creates a protected lush landscape with cherry trees and terraces, which can be used as an outdoor venue for local theater and festival events. The central exhibition space of the building opens up visually through glass facades to the courtyard connecting the interior spaces with the exterior courtyard. Celebrating the history of the city’s growth, the DQZ building’s facade is made of perforated steel plates. This allowss for natural ventilation as well as the integration of the building’s signage into the facade itself. The building is designed to integrate geo-thermal heating for heating and cooling as well the integration of PV cells in parts of the roof and in areas of the public plaza.

Courtesy of Holm Architecture Office + AI

“We are exited for the opportunity to work with the city of Daqiuzhuang. With the DQZ building we wanted to generate a design that unites past and present in one building. It simultaneously integrates much needed public functions for the expanding city from kindergartens to areas for community gathering and cultural exhibitions while celebrating the history of the area through the use of steel in the building façade and structure.” -Jens Holmm, founder HAO / Holm Architecture Office.

Architects: Holm Architecture Office (HAO)
Location: Daqiuzhuang, China
Collaborators: AI, Kragh & Berglund
Type: Invited Proposal
Program: Exhibition, Education, Community Center and Landscape
Size: 20,.000 M2 / 200,000 SF Building, 100.000 M2 Landscape
Status: Ongoing

Cite: Furuto, Alison. "DQZ Cultural Center Proposal / Holm Architecture Office (HAO) + AI" 08 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286671>
  • Witkowski Boguslaw

    It is incredible the variety of interpretations of « vernacular ». For example here the cultural centre “takes its form from the traditional Chinese courtyard square” means unfortunately nothing. Yes, “si he yuan” exists in Beijing but here nothing to do with local characteristics. Nice form and texture but which may be build everywhere: in Madrid, Oslo, Panama…without any effort of integration in the existing local urban tissu.
    Something already proposed for European Solidarity Centre in Gdansk, by Barozzi Veiga: http://www.a-ronet.pl/index.php?mod=nagroda&n_id=579

    • ok

      Ok. I have done someting like this on my graduate project, so what? Eeverything is resambling something nowadays and we have to live with it.

  • Witkowski Boguslaw

    Hmm…Dear ok, we should do better and avoid to mimik the already done…

  • Witkowski Boguslaw

    Hmm…Dear ok, we should do better and avoid to mimic the already done…

  • yhcytt

    配景里的美女很漂亮