El Pinar / Roldán + Berengué

  • 31 Oct 2012
  • Public Facilities Selected Works
Jordi Surroca

Architects: Roldán + Berengué
Location: El Pinar, Rubí,
Design Team: José Miguel Roldán, Mercè Berengué
Collaborators: Vicenç Sanz, Isis Campos, Rosa Hereu, Juanjo P. Jarque
Structure: Bernúz-Fernández
Technical Architect: Xavier Badia
Installations: Julián Passardi, Joan Escanelles
Builder: Sather
Promotor: Promocions Urbanes de Rubí, S.A.
Budget: € 3,425,033.50
Area: 1,716.06 m2
Year: 2011
Photography: Jordi Surroca

The community center “El Pinar de Rubí” is located on a 60-meter long plot, east-west oriented and having a strong cross-slope of 52%. The lower façade, near the C-1413-A junction, is located at an elevation of +181. The opposite façade, on a plateau at +189, is the end of a forest that forms part of Rubi’s Archeological and Natural Heritage Catalogue. The building is 75% partially buried against a retaining wall that supports the base of the mountain.

Jordi Surroca

The project, which extends over the whole plot, has in plan and section the shape of a butterfly. On the left wing, which has two stories, there is an auditorium and, above it, a nursery for the neighborhood children. On the right wing, distributed among three stories, there is a small gym, classrooms for adults, the exhibition area and the social premises.

Jordi Surroca

From across the road, the building appears as a solid rock built from concrete with stones projecting different shades of gray along with ash colored perforated and corrugated metal sheets, while the single story façade facing the forest is a transparent and permeable body. The pillars supporting the roof in the generously spaced areas are painted in such a manner as portraying the trees outside.

Jordi Surroca

Visually, between the building’s two wings, colored in white tones and with the help of a small three story curtain wall, we find the permeability point between the lower and upper levels bound with the terrain, becoming the link between the “upper” and “lower” doors. This empty, double height space is occupied by the stairs and elevators, working as a connection between the left and right blocks. The outcome is a reproduction in image and function of the small, steep path that existed in the site prior to the construction of the new community center.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "El Pinar / Roldán + Berengué" 31 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286516>