The Qualico Family Centre / Number TEN Architectural

  • 25 Oct 2012
  • Public Facilities Selected Works
© Brent Bellamy

Architects: Number TEN Architectural
Location: , Canada
Year: 2011
Area: 1,000 sqm
Engineering Consultants: Crosier Kilgour & Partners, MCW/AGE Engineers
Landscape Architecture: Scatliff+Miller+Murray
Photographs: Brent Bellamy

© Brent Bellamy

The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory. The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

© Brent Bellamy

As time passes, materials that age and weather allow the architecture to mature, growing into and out of its site. The zinc fascia will patina to a soft grey over time. A permanent record of local weather patterns will be imprinted distinctly on facades clad with weathering steel. Wood soffits constructed of diseased American elm trees salvaged from across the city will elegantly grey and weather. A full vegetated roof, planted with local grasses will grow to become a raised piece of the forest floor.

© Brent Bellamy

The structure’s temporal connection to its site is reinforced by shadows of leaf filtered light animating its irregular facades, directed by the rhythms of the sun and moon. As the seasons pass, the reflected colours of the forest transform the building’s external expression and redefine the experience of interior space. The angular forms channel harsh winter winds in unique ways, shaping snow into extensions of the structure itself. Warm summer raindrops chase each other slowly down the face of sloping glass walls.

© Brent Bellamy

Set into a ridge running along a woodland edge, the Family Centre first appears from across a shallow pond. Enveloped by the forest, an angular roofline mimics the dynamic silhouette of the tree canopy set against a prairie blue sky. A new focal point and gathering place for visitors, the multi-use pavilion offers the modern amenities that have long been absent in the century old park.

© Brent Bellamy

Like a snowdrift or an outcropping of rock, the building reveals itself in diverse ways, every vantage point offering a varied and unique expression of its form.

© Brent Bellamy

Planned as three great arms reaching in and grasping the forest, every tree was carefully located and the building’s shape positioned to maximize the use of natural clearings, minimizing the number of trees lost to construction. Those that were lost were salvaged to become hardwood flooring on the interior.

© Brent Bellamy

The building’s psychological heart sits at the apex of the composition, a two sided fireplace made of local limestone. Internal volumes are defined by a fractured roof geometry of heavy timber. Transparent glass walls, blur the distinction between inside and out, allowing the trees to define the boundaries of each internal space as if the rooms were carved from the forest itself.

© Brent Bellamy

The architecture of the Qualico Family Centre is intended to encourage a spirit of discovery through its form. The sights, sounds and smells of Assiniboine Park permeate through every room, reinforcing the visitor’s relationship to place, responding to the dichotomy of celebrating the natural environment while injecting an unnatural object into it.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Qualico Family Centre / Number TEN Architectural" 25 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=285818>

Share your thoughts