Aarvli Resort / Serie Architects

Courtesy of Serie Architects

Construction is currently underway as of last month for the Aarvli Resort, designed by Serie Architects. Located in , , the project draws inspiration from the famous forts of Maharashtra. A typical fort is based on a system of massive ramparts that closely follow the contours of its mountain-side setting. Points of occupation were created by thickening the structure to create circular defensive bastions. The resulting architecture has a compelling curvilinear plan that is both easily extendible and in harmony with its natural context. More images and architects’ description after the break.

courtyard / Courtesy of Serie Architects

Aarvli Resort is situated close to Goa on the Konkan coast, part of the western coastline of India. Featuring rugged hills and a dramatic coastal views this region is designated an area of outstanding natural beauty. Located at the top of a steep cliff the site overlooks the Arabian Sea to the west and the Mochemad Khadi estuary to the north with verdant hills to the east and south. The drama and sensitivity of this topography demanded an architecture that was on the one hand unobtrusive and environmentally sensitive and on the other hand capable of exploiting the surrounding views.

entrance / Courtesy of Serie Architects

While the form of the fort is inherently suited to observing the surrounding area, the plan of the resort is similarly arrayed along the contours of the site. A curvilinear circulation spine is used to delineate a series of public and private spaces. This wave-like plan also allows a sequence of punctuated circular openings that bring light into the building and allow the use of greenery and pools of water. Circular courtyards are used as shaded dining and recreation areas and sea-facing swimming pools allow panoramic views.

Courtesy of Serie Architects

While the form of the fort is inherently suited to observing the surrounding area, the plan of the resort is similarly arrayed along the contours of the site. A curvilinear circulation spine is used to delineate a series of public and private spaces. This wavelike plan also allows a sequence of punctuated circular openings that bring light into the building and allow the use of greenery and pools of water. Circular courtyards are used as shaded dining and recreation areas and sea-facing swimming pools allow panoramic views.

model 01

In summary, the use of an innovative plan allows the creation of a building that is highly respectful of its sensitive natural context but that also enjoys distinct spatial qualities that will make it a premium destination in the region. Completion is expected in 2013.

Cite: Furuto, Alison. "Aarvli Resort / Serie Architects" 02 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=284569>

4 comments

Share your thoughts