The Offset / Ja Studio + ARTA Design and Build

  • 22 Oct 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of Behnaz Assadi and ADVERTOURS

Architects: Ja Studio + ARTA Design and Build
Location: Toronto, Ontario,
Year: 2012
Area: 2,000 sqft
Structural Design: Blackwell Bowick Partnership Ltd.
Photographs: Courtesy of Behnaz Assadi and ADVERTOURS

Courtesy of Behnaz Assadi and ADVERTOURS

The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest
lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and
deep infill house. The offset between the two levels in section becomes
an opening that allows the south light into the main floor and in plan it
becomes a void that allows a straight cascading stair to pass through.

Courtesy of Behnaz Assadi and ADVERTOURS
Section

In the elevation the offset of two one and half storey volumes on one
hand defines the entry and on the other creates distance between the
south face of the top volume and the neighbor. Two cozy outdoor
spaces are created for the lower second floor as the result of this
volumetric shift. At the end the project tries to use a geometric shift to
create a house that constantly changes mood and character by the
changing qualities of light during the day.

Cite: "The Offset / Ja Studio + ARTA Design and Build" 22 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=284308>