Blairgowrie House / Intermode

  • 30 Oct 2012
  • Houses Selected Works
© Derek Swalwell

Architects: Intermode
Location: Rye, Victoria,
Project Collaborators: Carr Design Group VCON
Year: 2012
Area: 270 sqm
Photographs: Derek Swalwell

© Derek Swalwell

This residence is the latest modular housing project by . The house is located in the beachside town of Blairgowrie, 100km south of Melbourne. The site for the house is a narrow, sloping site, surrounded by native vegetation including Moonah trees and tea trees. This modular design is has a predominately solid spine wall facing the south, while the long glazed elevation is orientated towards the northern views.

© Derek Swalwell

The design brief for the Blairgowrie Residence was based on three key zones:
1. a kitchen, living and dining area located at the entrance of the house
2. a separate bedroom and bathroom zone
3. a central external entertainment zone bridging these other to areas with a glazed walkway

© Derek Swalwell

The owner of the Blairgowrie home is a Melbourne based retiree who already had a holiday house in the area but was keen to build a new home on a new block that would offer him a more modern and peaceful lifestyle. He approached Intermode seeking a home that would allow his family to engage with the local natural environment yet afford them privacy. They wanted to feel a sense of separation from the outside world.

© Derek Swalwell

Intermode responded to the client brief by providing a solid entry into the home and positioning glazing in strategic areas to maximise views to private vistas. The home is ideally suited to its coastal location. Polished concrete floors keep the house cool in the hotter months and are easy to clean of sand and dirt brought in from the surroundings. Expansive decks support outside entertaining – an essential part of a coastal Australian lifestyle. The home is Intermode’s most successful home at maximising passive energy efficiency achieving a 7 star energy rating.

Plan
Cite: "Blairgowrie House / Intermode" 30 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=283801>