MFA Valthermond / KAW Architecten

© Jeroen Musch

Architects: KAW architecten en adviseurs
Location: Vrijheidslaan, Valthermond,
Architect In Charge: Sjoerd Betten
Design Team: Katja Heid, Mark Oostmeijer, Beatrice Montesano
Year: 2011
Photographs: Jeroen Musch


Design MFA ‘t Brughuus Valthermond
Valthermond probebly has the most multifunctional building in The Netherlands. KAW designed a new community center and advised how the building can be used and managed in a sustainable way. For example: we saved 33% on the floor surface, therefore we also saved costs.

© Jeroen Musch

33% less GFA
KAW optimized the program together with the users. Goal: to create a building as small as possible. The PvE asked for a floor surface of 3000 m2. Unfortunately this wasn’t possible with the available financing. So, we gave the rooms double features for using the space in an optimal way. With this approach, we could realize all wishes in a building of 2000 m2. designing with users.

© Jeroen Musch

We checked the design of the new ‘brughuus’ (meaning bridge house) continuously with the future users. Together with them KAW created the design. The result is a design that can be used by individuals or groups in an optimal way. Essential for the process was:

© Jeroen Musch
  • Benefits of combined housing over individual housing
  • To anticipate future developments
  • Reduction of operating expenses
  • Low maintenance and energy efficient
  • A uniform appearance
  • Good accessibility
© Jeroen Musch

To build a bridge …
The waterpark was the inspiration for the design. The ground floor is accessible by a footbridge, which is at the same height as the village. The bridge creates a special entrance. The old Brughuus used to be at the same place. We replaced this by an MFD which is litterally a brughuus.

© Jeroen Musch

Extremely Multifunctional
The entrance hall is the meeting place of the community centre. For large events, you can create a large ballroom by merging the entrance hall with part of the library. We used mobile library cabinets to make this possible.

© Jeroen Musch

Flexible Catering
The bar is the center of the building. It is mounted in a way that it can be used from 2 different rooms: one side is the sports bar, the other is placed in the entrance hall. The sports bar can be extended by the adjoined meeting room. Furthermore there is a rooftop terrace.

© Jeroen Musch

How is it going now?
The Brughuus is very dynamic because of its optimal multifunctionality. Now the schoolchildren are sporting during daytime, you can chess or play cards, read a book in the library and meet other people. Precisely this makes the Brughuus into a lively heart of a small village in Drenthe.

Elevation

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "MFA Valthermond / KAW Architecten" 19 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 21 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=283311>