Combatentes Educational Center / Cannatà & Fernandes

  • 23 Oct 2012
  • Educational Selected Works
© Luis Ferreira Alves

Architects: Cannatà & Fernandes
Location: ,
Authors: Fátima Fernandes & Michele Cannatà
Team: Riccardo Cannatà, Dario Cannatà, Bruno Silva, Marta Lemos, Nuno Castro, Francisco Meireles, João Pedro Martins
Year: 2008
Area: 5,271 sqm
Implantation Area: 2440.97 m2
Exterior Spaces: 3421 m2
Photographs: Luis Ferreira Alves, Dário Cannatà


© Luis Ferreira Alves

The project, while maintaining the relations of the preexisting building with the street, adds a new building, formally characterized by its curvilinear geometry which is able to create conditions for the development of the school program while rebalancing all the terrain lines and angles. The different functions are articulated in two buildings (old and new), characterized by the different architectural objectives (rehabilitation and new construction) and the different school program requirements to receive children from the age of three to ten years old.

© Luis Ferreira Alves

On the preexisting building, the project recovers the interior court and all the elements that characterize the four facades. The interior spaces are rehabilitated, depending on the functional requirements that the building has to meet, ensuring the balance with their specific architectural character. The functions related to public use were installed in this building, ensuring a smooth relationship between the school and the community – office, meeting room of the parent’s association, staff room, office and service areas, library, computer room, curriculum enrichment / music and related services.

© Luis Ferreira Alves

The new building contains the classrooms, gymnasium, kindergarten, canteen, kitchen and related services and multipurpose rooms. This is characterized in the Southwest by a facade comprising a blade system which controls the light and heat, while producing a variation in the building associated with games, creativity and rigor. The Northeast is characterized by a curved facade made of concrete, isolated and covered with tiles. The use of tiles creates a waterproof barrier and establishes a relationship of continuity with an ancient technique well dominated by the constructive culture of Ovar.

© Luis Ferreira Alves

To ensure continuity of the spaces two covered passages were planned between the buildings in both levels.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Combatentes Educational Center / Cannatà & Fernandes" 23 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=283130>

Share your thoughts