Siu Sai Wan Complex / Ronald Lu and Partners

Courtesy of Ronald Lu and Partners

Architects: Ronald Lu and Partners
Location: ,
Year: 2010
Area: 25,930 sqm
Site Area: 4,400 sqm
Photographs: Courtesy of Ronald Lu and Partners

Comprising a 1000-seat multi-purpose arena, two indoor swimming pools, a library, a table tennis centre, a children’s play room, two combinable activities rooms and a 450-seat community hall, Siu Sai Wan Complex provides leisure and recreational facilities within an iconic green building envelope for residents in the Eastern District of Hong Kong Island.

Courtesy of Ronald Lu and Partners

The open and polymorphic architectural form encourages public interaction and minimizes energy consumption.  It aims to bring people interaction on streets into the building, starting with the timber-looking sun-shading screens that march from the exterior to the interior.  The journey begins via the grand steps on street level at the front entrance or at the upper level via the existing footbridge that links with the shopping mall and bus terminus across Siu Sai Wan Road.

Courtesy of Ronald Lu and Partners

An atrium, designed as a “Vertical Street” is created in the centre where balconies, platforms, bridges, stairs and escalators strategically spiral up and provide access to the different functions at various levels on the two sides of the complex.  This “Vertical Street” allows people to view around the building as they travel, with pockets spaces of varying qualities that are flexible to accommodate different possibilities and to encourage the happening of spontaneous events which enrich the liveliness of this building streetscape.

Courtesy of Ronald Lu and Partners

Topped with frosted glass and provided with horizontal sun-shading slats on the two open sides, the atrium is lofty, naturally ventilated and lit with daylight.  Energy consumption is dramatically reduced.  Green features incorporated elsewhere in the building include automated operable windows for natural ventilation, insulated low-E glazing, external sun-shading devices, green roofs, water cooled chillers, grey water recycling, non-PVC backed carpet, water based paints, service-on-demand escalators, photo-sensor controlled lighting, energy wheels for fresh air intake and solar vacuum tubes for hot water supply.

Diagram

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Siu Sai Wan Complex / Ronald Lu and Partners" 21 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=282891>