Tour Total / Barkow Leibinger Architects

© Corinne Rose

Architects: Barkow Leibinger Architects
Location: ,
Project Management: Klaus Reintjes
Design And Building Staff: Hans-Georg Bauer, Andreas Lang, Christina Möller, Ruwen Rimpau, Tobias Wenz
Project Year: 2012
Photographs: Christian Richters, Johannes Förster, Corinne Rose, Ina Reinecke, Nicole Nunez

Project Area: 28,000 sqm
Feasibility Study Staff: Martina Bauer, Michael Bölling, Hans-Georg Bauer, Patrick Delahoy, Hiroki Nakamura, Nora Peyer, Katrin Voermanek, Gabriel Warshawsky
Structural Engineer: GuD Planungsgesellschaft Ingenieurbau mbH, Berlin
Mechanical Engineer: Fürstenau & Partner Ingenieurgesellschaft mbH, Berlin
Energy Design: energydesign braunschweig GmbH, Braunschweig

The Europacity is a master plan for a new urban district of 40 hectors directly to the north of the main train station (Hauptbahnhof) in Berlin. The master plan will accommodate an art campus, marina, restaurants, residences, and offices along the Heidestrasse. The first building in this plan, for the French energy company Total, was completed in fall 2012. The Tour Total is a singular high-rise that gives the company and its 500 employees a clear identity and location for their headquarters in Germany.

© Christian Richters

Barkow Leibinger´s design was developed in a series of workshops with the client, the tenant, and the city-planning agency. The 68-meter building consists of 18 floors including the entry level lobby and bistro, offices, and a technical floor.

© Corinne Rose

An early goal for a DGNB Silver certificate for sustainability guided the planning decisions. Much of this was achieved through an intelligent facade system and energy re-use.

© Christian Richters

The volume of the building (depth and length) generates well-lit and naturally ventilated office floors. The form of the building reacts to a number of existing urban conditions. Its front is oriented to Heidestrasse and to the planned future park to the north. The overall form then folds creating a concave and convex side in reaction to the orthogonal edge to the Heidestrasse and to the radial system generated by the curving Minna-Cauer Strasse. A two-storey arcade defined by columns wraps the building base with closed and open arcades for the main entrance and a pedestrian path to the north. The arcade acts as a filter between the lobby and the exterior and as a scaling device for the overall building.

© Johannes Förster

The free-standing tower defines a pedestrian passage that leads to a new public space with restaurants and other amenities, located between the new tower and a planned adjacent urban block. An offset core places the elevator lobby at the east facade giving each office floor daylight and orientation at the arrival point on each floor.

© Corinne Rose

Supporting the formal dynamic of the building and Total’s identity of mobility and energy, the load-bearing facade is made up of varying facetted pre-cast concrete elements that adjust to the building´s changing form.

© Corinne Rose

The facade grid uses surface depth and sculptural definition to emphasize the verticality of the building. The grid consists of a geometric pattern which repeats itself diagonally, wrapping around the corners of the building like a thick curtain. It also acts as a mediator between the private interior spaces and the very public exterior space.

© Corinne Rose

The load bearing facade combined with the core provides for column free interior workspaces.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Tour Total / Barkow Leibinger Architects" 18 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 29 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=282457>
  • johnny john

    a little bit hard block no ? seventieth are over yet right ?

  • mohamad alkhateb

    its the biggest work around the world