Ballyroan Parish Centre / Box Architecture

© Paul Tierney

Architects: Box Architecture
Location: , Dublin,
Principal Designer: Gary Mongey
Design Team: Gary Mongey, Ashlene Ross, Terry Murphy
Project Year: 2008
Project Area: 450 sqm
Photographs: Paul Tierney


South Dublin County Council undertook to refurbish and extend the library in Ballyroan in 2006. Part of the brief involved refurbishing the community centre and provision of additional pastoral facilities; however it became evident early on that a separate building was required for this element. The existing church was designed in the late 1960s by Raymond F Mac Donnell. It is a very fine example of church architecture of that period, with an elegant structure and very impressive modern stained-glass windows. The combination of buildings creates an L-shaped site. The concept of three buildings was to create a new sequence of public spaces and draw people from the front of the church, by the community centre, into a shared central square and into the library.

© Paul Tierney

Pastoral Centre – A 25-year-old oak tree sparked off the idea to create a building arranged around internal courtyards with the oak tree located in the largest courtyard. As it is a spiritual and sometimes private building, it was important that views in and out were controlled to avoid disturbances, and very selective openings where provided to maintain this privacy. Courtyards have opaque glass or are focused internally, while openings with clear glass provide glimpses from within and from the outside – the main entrance, fully openable doors from the main hall for use in larger gatherings, the flush square window to the west to the large meeting room, and the high-level sky-view window over the kitchen. All windows are kept flush to maintain the solid feel, except for the high-level kitchen window.

© Paul Tierney

To signify that the building is open, a large timber pivot door leads people into a low, stone-lined entrance space, with a simple bench to sit on. The timber element continues as a set of fins to create an open yet enclosed transition entry space. The building materials are carefully limited to create a calm spiritual feeling – simple rendered walls, timber doors, stone floors, and glazed screens affording views into the inner courtyards. Rooflights are arranged to highlight the movement of light, again signifying the spiritual nature of the building. The building is very energy efficient and close to passive house standards, with elemental U values of 0.16 w/m2k, achieving an A2 BER rating.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ballyroan Parish Centre / Box Architecture" 17 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=282152>

Share your thoughts