Pearl Valley 334 / SAOTA

  • 17 Oct 2012
  • Houses Selected Works
© Adam Letch

Architects: SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Location: Cape Town,
Interior Architecture: Mark Rielly, Jon Case
Project Year: 2011
Photographs: Adam Letch

Interior Decor: Mark Rielly, Ashleigh Gilmour, Sarika Jacobs
Main Furniture Supplier: OKHA Interiors

A young family re-locating to the Western Cape was looking to change from city living to a more relaxed country lifestyle in which to bring up their young family and settled for the exclusive Pearl Valley Golf Estate located near Paarl, just 30 minutes away from Cape Town. The owners approached ANTONI ASSOCIATES to create an interior that was modern but with an emphasis on ‘barefoot luxury’ and the use of natural materials.

© Adam Letch

The house has been designed around a central landscaped courtyard with a reflective pond. On entering the house, one crosses a foyer bridge which is flanked by wet-walls cascading down ribbon-stone clad feature walls. The formal lounge is a large double-volume cathedral-like space with a trussed ceiling which is overlooked by the mezzanine study situated above the formal dining room. The dining area features a horizontal strip-fireplace which has been placed level with the dining table. A feature hooped-glass chandelier cascades over the waney-edge French oak table.

© Adam Letch

Linking the formal areas to the entertainment rooms, the kitchen looks out onto the central courtyard. Custom designed soft leather and steel barstools from OKHA Interiors provide seating around the central island. A floating stair leads up to the four en-suite bedrooms.

© Adam Letch

The family entertainment level flows out onto the front terrace and infinity pool, incorporating a number of entertainment areas such as a TV lounge, an indoor grill and a bar adjacent to the courtyard. Floating steps over the reflective pond lead to the bar area, which has a decked spa overlooking the pool. The bar area is also linked to an outdoor “boma”, which is a casual enclosure with seating area around a fire-pit.

© Adam Letch

Subtle lighting has been incorporated in all recesses and feature bulkheads to give a warm glow to peripheral edges. Concealed lighting has also been used to highlight and accentuate the organic natural finishes. The interior furniture and décor is modern and adds to the experience of the home. Tactile finishes including timber, textured leathers and raw linens add a sophisticated sense of understated luxury.

Ground Floor Plan
Cite: "Pearl Valley 334 / SAOTA" 17 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=281975>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +3

    Great transparent and overlapping spaces. But, why shy away from an exterior photograph? Perhaps because the interior does not sync with the pitched roofs? This seems like a huge challenge for the project and would be nice to know how it was addressed.

  2. Thumb up Thumb down +1

    My understanding from the text and project description is they were only commissioned for the interior design, hence no exterior shots, elevations etc?

Share your thoughts