Youth Centre in Roskilde / Cornelius + Vöge

© Adam Mørk

Architects: Cornelius + Vöge
Location: County, Denmark
Project Year: 2012
Photographs: Adam Mørk

Project Area: 600 sqm
Client: Roskilde Municipality

The project is a conversion and extension of an existing building. The main approach is to make a new interpretation of the red barn buildings and fishermen cabins of the old part of the village where the building is located. The extension to the old building starts where the building takes a turn making a more intimate feeling surrounding the outdoor play areas.

© Adam Mørk

The building is located between an old village and a seventies development, so in order to underline a regional identity to the building it was coloured all red. The red colour follows the tradition of the old fishermen cabins of the village, which are one of the most characteristic elements of the village. The roof has the same colour as the facades to make the shape of the building more precise and simple underlining the basic shape of the building.

© Adam Mørk

The building is renovated into a low energy building, covered with new facade materials and reorganized into a more open, playful and modern building.  New covered areas, balconies and stairs integrates more intimate corners and living areas both outside and inside. The surrounding green areas are more integrated and daylight optimised. The extension includes a flexible multi purpose hall for concerts, theatre, playing and sports activities including an integrated climbing wall.

© Adam Mørk

Several façade elements breaks the basic shape of the building into a smaller scale: a stair functions as a small stage area, covered entrances and the corner window which cantilevers from the building and creates a more intimate living space for the children to sit in smaller groups – a private space being a part of the interior and exterior at the same time.

Plan 02

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Youth Centre in Roskilde / Cornelius + Vöge" 10 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=279978>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Brilliant! Beautifully simple, yet playful. The staircase and the corner extrusion look like nice spots for hanging out.

  2. Thumb up Thumb down -2

    The combination of the traditional pitched roof and the abstract extrusion are not working together in my opinion ..
    and the choice of color is also not a positive point in the design ..
    good job

Share your thoughts