Niemenranta Elementary School / ALT Architects + Architecture Office Karsikas

© Ikola & Vahtera

Architects: ALT Architects +
Location: Oulunsalo, Finland
Design Team: Martti Karsikas, Kalle Vahtera, Antti Karsikas, Ville-Pekka Ikola
Project Year: 2012
Photographs: Ikola & Vahtera

Project Area: 3,670 sqm
Collaborators: Kalevi Säkkinen, Kari Sarkkinen, Lauri Palosaari, Kati Ervasti

Niemenranta Elementary School is located in a new residential area in Oulunsalo Municipality, surrounded by detached houses and other small-scale houses. Most of the area is still in construction phase. The school center is the only public building in the area, thus creating the obvious center point for it.

© Ikola & Vahtera

The school center has three parts: the elementary school for 300 students – the project at hand; the kindergarten; and the junior high school. The first two are completed while the junior high school is delayed. Although the school is mainly used for education, it also functions as a common space (sports, hobbies, clubs and gatherings) for the community.

© Ikola & Vahtera

The building form is a synthesis of the functional and urban goals. The free formed brick wall faces the public areas, while rectangular wooden facades define the school yards.

© Ikola & Vahtera

The main element of the outside architecture – the curvy brick wall – is a synthesis of different ideas as well. On one hand it creates a strong, public and somewhat urban feel to the building; on the other hand it is a reference to nature. Immediate surroundings of the building are non-urban, which turns step by step into forrest, shoreline and finally the Gulf of Bothnia.

© Ikola & Vahtera

Rectangular, small-scaled and intimate school yards are directed to the south for sunlight and the building shields from the cold northern breezes, thus creating a good microclimate. Long and expressively shaped eaves provide protection from the harsh climate for both wooden facades and the children.

© Ikola & Vahtera

The materials and forms of the building obviously complement Alvar Aalto’s brick architecture, but also the late-70′s and 80′s finnish post-modernistic regionalism movement, the “Oulu School”, which had a strong impact in the Northern Finland’s (and especially Oulunsalo-area’s) public building styles back then.

© Ikola & Vahtera

The main goal of Oulu School was to abandon the universal and cold modernism and replace it with regionalistic, humane architecture that would be in harmony with the landscape, climate and cultural adaptations of the area. Wood and brick were the prominent materials used by Oulu School.

© Ikola & Vahtera

Even though Niemenranta School Center is far from the sometimes over-the-board romanticism and historism of Oulu School architecture, the mental side of the design evolves from the same root of ideas.

© Ikola & Vahtera

The spatial highlight of the school is the main entrance hall and the public spaces linked to it. The free formed wooden ceiling emphasizes and gives a strong character to these public spaces. Other parts of the building are small-scaled and intimate. Bright colours are implemented to the classrooms and corridors in order to bring playfulness and easy orientation to the building.

© Ikola & Vahtera

The design strives to be bold and modest at the same time: considering the budget and the responsible use of public money, yet creating a distinguished public building for the community to feel proud of.

Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Niemenranta Elementary School / ALT Architects + Architecture Office Karsikas" 07 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=279413>

4 comments

    • Thumb up Thumb down 0

      I liked the interior design, the arrangement of classes, and the use of natural light when its needed.but the only point is in the facade design, it seems as if they located the openings randomly, without taking care of the exterior look. A grid or a system better to be followed in the facade.

  1. Thumb up Thumb down 0

    I liked the interior design, the arrangement of classes, and the use of natural light when its needed.
    but the only point is in the facade design, it seems as if they located the openings randomly, without taking care of the exterior look. A grid or a system better to be followed in the facade.!

  2. Thumb up Thumb down 0

    The randomness of exterior openings is the idea. I love the facade. The grid isn’t always needed.

Share your thoughts