Mältaren Office Building / Rosenbergs Arkitekter

  • 05 Oct 2012
  • Office Buildings Selected Works
© Axel Kårfors

Architects: Rosenbergs Arkitekter
Location: Stockholm,
Architect In Charge: Alessandro Ripellino
Project Team: Ylva Åborg, Erik Sandberg, Kalle Dinell
Project Year: 2011
Project Area: 4,400 sqm
Photographs: Axel Kårfors, Tord-Rikard Söderström

The office building in Hammarby Sjöstad has a concrete façade in relief forming a protective wall against Hammarby allé. The façade is divided into angled facets that are alternated giving it a braided effect. The heavy façade and the heavy concrete structure give the office a thermal capacity that reduces energy consumption.

© Axel Kårfors

The façade divisions allow for a varied window placement, where each office module can have two windows at different heights. One that is placed higher up, which provides light without a glare, and one lower down which has a view. The remaining façades are curtain wall systems with transparent and opaque glass panels. A penthouse with a double glazed façade cantilevers towards Hammarby Fabriksväg.

© Axel Kårfors

The office has its main entrance from Lugnets allé from which one also reaches the gym on the ground floor.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Mältaren Office Building / Rosenbergs Arkitekter" 05 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=279342>