Forest Corridor – Highway Noise Barrier / BREAD Studio

Courtesy of BREAD Studio

The ‘Forest Corridor’ proposal has won one of the 2nd prizes (Professional Category) in the Open International Competition for Noise Barrier/Enclosure organized by the Government. Designed by BREAD Studio, the project gives an alternative insight to the noise mitigation structure design in the dense urban environment of the city. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of BREAD Studio

With proximity to public space and residential units, this typical highway structure has 3 distinct conditions needing to be considered. 1: View down from the buildings: People from the residential tower are disturbed by not only noise but also lights from the highway. The climber plants on the barrier hide the barrier and highway. It also block off substantial portion of the vehicles lights and highway lights. 2: View up from the park: People from the park would see the concrete underside of the highway. The proposal extends the greening from the barrier to the park. Climbing plants from the pots not only grow up to the barrier but also hang down to the park. 3: View of the drivers: The use of climbers creates a more transparent greening effect on the barrier. The drivers could still have view thought the barrier to the surroundings. Compared to solid greening panel or merely transparent panels, this approach reduces the feeling of being inside a confined tunnel.

Courtesy of BREAD Studio

Passing through a park and sandwiched by residential towers, this section of the barrier has 3 main distinct conditions relating to its surrounding: View down from the buildings, view up from the park, and view of the drivers.Vertical vegetation panels have been proved to be not desirable for greening highway condition. The shallow soil depth makes the plants dry up easily. The complicated irrigation system which it requires also makes the maintenance demanding. The proposal has planting pots underneath the highway. These pots provide proper soil depth for heavy and low maintenance plantings.

Courtesy of BREAD Studio

The pendulum system generates electricity from surrounding wind and turbulence from the passing traffic. Compared to the use of PV panels which requires particular installation angles and imposes visual disturbance, this system works holistically with the entire design and more independent to weather conditions. The surplus electricity could supply lighting for the park facilities and podium of adjacent residential block.

Main posts are made by laminated recycled plastic lumber. This material is made of recycled milk jugs and shampoo bottles which contain the required high- density polyethylene. It is made by recycled high weight and durable. This eco-friendly material has been tested in building 50 feet spanning bridge with loading capability of 15 tons and life expectancy of 50 years. Rainwater is collected from the barrier and road surface are channeled down to planting pots with petrol filter. The use of deep planting pots allows large reserves of water in soil. This eliminates the requirement of irrigation system.

Although the proposal gives an organic appearance imitating a botanical greenhouse, the components are highly modular. The main posts have only 3 variations. This makes it cost effective to construct and replace.

Maintenance of the plantings is easy and safer. Operators access the planting soil via a walkway underneath the highway. This arrangement allows generous walkway width for transporting soil and replacement plants. Doing maintenance away from the road level is safer.

Architects: BREAD Studio
Location: Hong Kong,
Client: Hong Kong Government
Function: Infrastructure (highway noise mitigation
Project Area: 3 km in length
Design Period: 2012

 

 

Cite: Furuto, Alison. "Forest Corridor – Highway Noise Barrier / BREAD Studio" 22 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=278342>
  • Clon

    Looks great!

  • http://www.akshayarchitect.weebly.com Akshay Shah

    CRAZY COOL!!

  • Sheila

    Looks like a design I saw from a park in Brisbane Australia :-)