Zenith Strasbourg / Massimiliano Fuksas

by Moreno Maggi

Architect: Massimiliano Fuksas
Location: Strasbourg, France
Programme: Zenith Music Hall (10.000 seats)
Construction year: 2008
Site: Municipality of Eckbolsheim, Strasbourg
Client: Città di Strasburgo (CUS) Delegate
Consultants: Concrete Betom / Acoustics Altia / Scenography Architecture and Technique
Area: 14.000 sqm
Photographs: Moreno Maggi & Philippe Ruault

by Moreno Maggi by Moreno Maggi by Philip Peruault by Philip Peruault

By its playful form and character, the Zenith music hall contributes to the great Varietee Theaters which were built since the Zenith building in Paris was erected in 1984. The new Zenith building is an important project for the exhibition area in Strasbourg. It will be the new attraction which will give impulses to the future development of the city’s infrastructure.

by Moreno Maggi

The concept of the design is based on a modular and a well balanced organization of the different elements: good views for all spectators, best acoustics and an optimized cost management already addressed during the concept phase of the design. The building is to be understood as a single, unifying and autonomous sculpture. By layering and rotating the ellipsoid metal façade structure, the design receives a very dynamic character. This is underlined with the translucent textile membrane, which covers the steel-frame and creates magnificent light effects. These orange membranes also cover the volume of the music hall itself. This is the heart of the building: a totally enclosed and protected space, which creates a special theatre atmosphere. Projections on the outer create playful effects and convert the façade into a huge billboard. The inner experience is transmitted to the outside thought out the transparent : the whole building becomes a ‘light sculpture’.

Cite: "Zenith Strasbourg / Massimiliano Fuksas" 23 Jun 2008. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=2782>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Great! I like the separation between the quite simple, functional music hall and the attractive, transparent skin. The orange is so appealing and so iconic. Too bad it’s going to be a very popular colour the coming years. But okay.

    Nice work!

  2. Thumb up Thumb down 0

    Very functional design. I’m interested to hear the acoustics in this building as many in not all the design decisions made seem to be geared towards getting a harmonious, environmental effect. Awesome stuff, thanks for posting!

  3. Thumb up Thumb down 0

    …una Camera Aneconica spettacolare sia dal punto di vista interno che da quello esterno, con una illiminazione spettacolare, se vista da ogni dove è, specialmodo a volo d’uccello! Le corti interne, con i suoi pilastri, le travi bullonate – come un meccano – inclinati, e gli spazi inusitati, dei corridoi tra città e proscenio, ampliando la vsita e il contenimento di un pubblico che vive finalmente i luoghi! Complimenti Max!

  4. Thumb up Thumb down 0

    …una camera troncoconica inclinata, dal cromatismo suscettibile della luce naturale che in una armonica con quella artificiale, sembra un’Architettura Catalina illuminata e affascinante la vera sfida del futuro la tensione delle travi stagliate nello spazio come una perdita d’equilibrio sei coinvolto energicamente laddove non può che essere la chiave del mistero gravitazionale! Bravo…

  5. Thumb up Thumb down 0

    agree, its like big orange lampion,,not very impressive from outside,, but inside is fine,, but still the idea of semi-transparant skin is great,,

  6. Thumb up Thumb down 0

    this is truly a great design. it is unusual for a music hall and it very open, light and orange…like a Chinese lantern…it is playful, dynamic and detail are good…

Share your thoughts