GouweZone CO2 Free Offices / EGM architecten

Courtesy of

Architects: EGM architecten
Location: Dordrecht,
Project Year: 2011
Photographs: Courtesy of EGM architecten

Client: Ericis Adviseurs & Managers

GouweZone is a sustainable office complex in Gouda for the luxury rental sector that is part of ‘Gouwe Poort’, a mixed industrial estate in the heart of the Randstad. The city of Gouda wants to transform this area into a desirable office location that will be named one of the top ten of Dutch business and office parks.

Courtesy of EGM architecten

GouweZone is one of the first concrete projects of this restructuring. The complex consists of three building sections sitting atop a common underground parking garage. The office buildings are variations of one another, as if themed. Subtly different from each other in appearance and construction. Using the latest techniques to reduce energy consumption and create flexibility and multiple usability.

Courtesy of EGM architecten

The three building sections have flexible layouts and provide room for their own identity and character. New façade technologies, CCA and LED lighting reduce the energy use by about 45 percent and reduce CO2 emissions by as much as 80 percent. Cooling and heating storage and installations for generating solar power and wind power make the building energy neutral. Developer and building manager, Ericis adviseurs & managers, calls this form of sustainable development ‘Positive Building’. The high quality, technology, image and comfort leads to a new generation of working environments, ready for a long and valuable life.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "GouweZone CO2 Free Offices / EGM architecten" 06 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=277668>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Wonderful project
    Congratulations to the architects/designers for this co2 free ,green building design

  2. Thumb up Thumb down 0

    About the virtical windows in the side elevation,, what is the function in this area?? I’m not sure that the amount of light that enters this area is enough ,,

  3. Thumb up Thumb down 0

    these are many openings for a sustainable building
    it seems that Netherlands have a good climate

    interesting combination between wood and stel/aluminum in the mullions
    i wonder if both are structural material or one of them is just added for decoration ( i hope not :( )

Share your thoughts