North Carolina Museum of Art Sculpture Park Pavilion / Tonic Design

  • 01 Oct 2012
  • Cultural Pavilion Selected Works
© Jim West

Architects: Tonic Design
Location: North Carolina,
Builder: Tonic Construction
Photographs: Jim West


The pavilion is an outdoor classroom and component of the North Carolina Museum of Art’s Sculpture Park. The structure is wrapped in varying widths of horizontal, perforated metal bands, which offer experiences that change with the seasons, the light, and the vantage point of the viewer The pavilion’s metallic “skin” reflects its natural surroundings by taking on the colors of the grass and sky or, at times, completely disappearing into a moire pattern of light and shadow.

© Jim West

The team selected metal, both steel and aluminum, for three primary reasons. Structurally, steel allows the building to resist lateral forces through the use of moment connections, thus avoiding cross bracing and keeping the interior space as visually open as possible, Secondly, the perforated metallic skin, reflective, opaque and transparent, allows breezes to flow through the space while creating a composition of changing light and shadow. Finally, metal is a recycled content material and could one day be recycled and reused.

© Jim West

The pavilion’s construction system is a kit of parts. As a result, Tonic Construction could prefabricate as many components as possible in the shop and then assemble them in the field, much like Tinkertoys®. This system minimized field construction and maximized efficiency and accuracy. The project was completed within three months of site work.

© Jim West

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "North Carolina Museum of Art Sculpture Park Pavilion / Tonic Design" 01 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=276943>

1 comment

Share your thoughts