Hollande Béthune Social Housing / FRES Architectes

  • 28 Sep 2012
  • Housing Selected Works
© Philippe Ruault

Architects: FRES Architectes
Location: Béthune,
Design Team: Laurent Gravier, Sara Martin Camara
Associated Architect: KENK Architecten
Project Year: 2012
Photographs: Philippe Ruault

Project Area: 1,756 sqm
Client: Pas-de-Calais Habitat

The project is surrounded by heterogeneous elements dating back from the 70′s, and outside of road network. The joining piece for all these elements is the public space.

© Philippe Ruault

The building is implanted along the two roads, and has four floors, plus two extra on the angle of the two boulevards. There is a gap on the first floor that gives a certain rythm to the facade and allows a large collective terrace.

© Philippe Ruault

The facades have a unique material: black bricks. The entrance hall is conceived as a large colored window over public space, creating a strong contrast between its transparency and the opacity of black bricks.

Elevation 01

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hollande Béthune Social Housing / FRES Architectes" 28 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=276489>

1 comment

Share your thoughts