XishuangbanNa Residence / Tokamarch Architects

Courtesy of

Designed by Tokamarch Architects, the XishuangbanNa Residence deals mainly with the relationship between the modern building and local natural environment. The traditional “Dai” village keeps a great balance with the natural environment in XiShuangBanNa. The boundary of every family is divided by bamboo fences or green plants. Luxuriant and multi-layered primitive woods have brought people a green and lively village, The relationship between the living space and the natural environment is in a harmonous compatible symbiosis. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Tokamarch Architects

The site is located in the center of the city ‘JingHong’ (‘XiSuangBanNa’), which is next to 214 national highway (MengHai road),and just east of “Splashing Water” square, The location is also overlooking LanCang River in distance with open views. XiShuangBanNa means ‘ideal and magical land’ in ancient ‘Dai’ language. It is famous for its tropical rain forests and customs of aboriginal people. JingHong means ‘the City of Dawn’, which is the center of politics, economics and culture in XiShuangBanNa. The LanCang River is nicknamed ‘The Eastern Duna River’ for its important waterway to Southeast Asian countries.

Courtesy of Tokamarch ArchitectsJingHong

Recently, most of the cities in have the same “face” due to rapid development urging for instant success and quick profits, which ignores local history, cultural background and the climate conditions,These cities have lost their own local characters and charm. However, XiShuangBanNa still keeps rich local customs and unique natural environmental characteristics. The “Dai” bamboo house is made up of local materials such as woods and bamboos. It is also open and lightly blended within the natural surroundings. As a result, the relationship between human and nature is in harmony and coexistence. Presently many real estate corporations are attracted by XiShuangBanNa for its special tourism and resources.

Courtesy of Tokamarch Architects

The project transfers horizontal living spaces of the traditional ‘Dai’ village into vertical living spaces, creating a local, natural and modern new architecture, as a result. Traditional ‘Dai’ houses sit in harmony and coexistence with natural environment to introduce natural environment factors into modern living space so that traditional ‘Dai’ villages blend into the natural environment. Modern living spaces vertically settle with the traditional village spatial arrangement producing a new vertical “Dai” village. The bamboo is inseparable with local architectural culture, which is the natural transition medium between natural environment and human living environment.

Courtesy of Tokamarch Architects

Aerial gardens are produced through the “setback platform” of each level, Double- height public courtyards settle on every two levels to become the modern vertical village with local characters.Introducing different and multi-layered primitive woods and tropical plants into aerial courtyards will enrich the living environment. Moreover, green courtyards within the modern building produce the micro- ecological environment for a healthy life. Grasses soften the building edge and ground while the trees and plants provide protection from the sun and wind, all while absorbing traffic sounds from streets, This also provides for good landscaping. In addition, soils act as regenerators, which help to keep heats in the room, in order to save energy.

plan 01

Double height public courtyards on every two levels combine with “setback platform” design, which make public courtyards totally open and avoid the oppression from the upper level. Sufficient spaces and sunlight make sure that trees and plants have enough spaces to grow up and combine with resting places and swimming pool facilities, which enrich spatial experiences of the public courtyards. The courtyards link by the staircases to provide convenience for the user of space.
Architects: Tokamarch Architects
Location: JingHong, China
Team members: He Wei, Fu Changrui, Wang Guofeng, Lui Weiwei, Chen Na, Li Jie, Yang Hengpeng, Su Le, Wang Tao, Christ Pettis
Co-Design: Fangyuanboya Design Group, Migratory Bird Landscape Design Group
Digital Support: ViewPoint CG
Renders: Courtesy of  Tokomarch Architects  

Cite: Furuto, Alison. "XishuangbanNa Residence / Tokamarch Architects" 30 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=276346>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down +8

    Renzo should suicide!

  2. Thumb up Thumb down -3

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  3. Thumb up Thumb down -1

    This looks like putting a modern building that is not related to anything inside the Tijabou. It has nor relation with the culture what so ever and it looks eccentric (not in a good way) with the site.

  4. Thumb up Thumb down +5

    the comments above explane to me, why the contemporary architecture is so sterile. if it´s not square and traight line, it´s not black/white, it´s not steel/glass, it´s wrong… Loos said “decor is crime” but he never said “color is crime”. did you ever heard of him? do you know his work? your comments are stupid. COLORS, SHAPES AND TEXTURES ARE NATURAL! I´m not sure about placing this building in this setting exactly, never been there, but it has some comfortable feeling at least. Unlike most of the projects here, that are only plain empty boxes without energy, that look like laboratories. Architects should think about people as beings with senses and feelings.

  5. Thumb up Thumb down 0

    It does seem out of context, but at least it proposes a different take
    on high rise buildings. A step in the right direction, albeit a small one. But still a step though.

Share your thoughts