House K / Tham & Videgård Hansson Arkitekter

Architects: Tham & Videgård Hansson Arkitekter
Location: Stocksund, Stockholm, Sweden
Architects in charge: Bolle Tham & Martin Videgård Hansson
Constructed Area: 285 sqm + 25 sqm of roof terrace
Project year: 2004
Client: Private
Photographs: Åke E:son Lindman

The house in Stocksund is a thin block with cut-outs for light, double-heights and a roof terrace. Using the full width of the property it separates the front yard facing east from the garden in south-west. Through its position on the site, the house is experienced almost exclusively at an frontal angle, and appears as if just a line, a wall with a certain depth to fit in space for living.

axo

The shallow block provides spaces that can introduce light from several directions. This is enhanced by the two double-heights that also guide views diagonally through the interior. The plan is simple: entrance and stairs fits into one box on ground level, a central passage on the upper floor gives access to bedrooms. The interior is one continuous space in two levels. As a result, movement through the house is characterised by visual shortcuts, spaces and activities overlap.

The main structure is in situ cast , which is exposed in the cantilevered entrance canopy, only seven centimetre thin. By using a system with the thermal insulation as form work, costs have been reduced to not more than a standard type house. The interior is finished with white plaster, all floors and wooden details are white ash.

Facades are stained black 18 mm plywood panels (6/9/1200x900mm), mounted in layers on a slowly grown pine framework (50x150mm).

Cite: "House K / Tham & Videgård Hansson Arkitekter" 03 Jul 2009. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=27537>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    建筑设计: Tham & Videgård Hansson 建筑师事务所
    地点: 瑞典, 斯德哥尔摩,Stocksund
    建筑负责人: Bolle Tham & Martin Videgård Hansson
    建筑面积: 285 平方米 + 25 平方米 屋顶阳台
    项目年代: 2004
    客户: 私人
    摄影: Åke E:son Lindman

    该住宅位于瑞典 斯德哥尔摩 Stocksund,它的体型是一个带有洞口的薄块,两层高,屋顶有阳台。住宅把基地分为朝东的前院和朝向西南的花园。房子的正对观者,好像它只是一个具有一定深度的墙面,能够生活于其中。

    建筑内部的空间可以从好几个方向采光。住宅两层高的空间更使室内开放。这是加强两个双高地指导意见,同时通过对角的内部。 住宅的平面很简单:入口和楼梯在第一层的一个方盒子里,通过楼上的中间的走廊可以进入卧室。住宅内部是两个层次的连续空间。因此,在住宅内部视线通透,空间和人的活动可以重叠。

    主要结构材料是现浇混凝土,入口处悬挑雨篷只有7厘米薄。通过系统的使用保温措施,其运行成本降低至普通标准型住宅。 住宅内部采用白色石膏粉刷,所有的地板和木制的构件采用白色嵌缝。

    建筑的外表面沾满黑色的18mm胶合板面板(6/9/1200×900mm),安装在多年生松木框架(50×150mm)上。

    翻译: http://www.archgo.com

  2. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful house. There is a great balance and composition of the facades. I love the limited material palette that unifies the building as a simple form in the landscape. The interiors are also simple and elegant. Wonderful design!

  3. Thumb up Thumb down 0

    great exterior. i like the choice of ply rather than something with a less textured surface. i feel the interior does not live up to the outside though, since it is a little bland and hotel-like.

  4. Thumb up Thumb down 0

    this is a COPY of Herzog and DeMeuron, the Object is “photostudio frei / weil am rhein” and it was build in the 80′s, they used plywood as one of the firs ones in europe!!

Share your thoughts