Rosie the Riveter Visitor Center / Marcy Wong Donn Logan Architects

© Billy Hustace

Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
Location: Richmond, CA,
Design Team: Marcy Wong, Donn Logan, Ketki Shah
Project Year: 2011
Project Area: 12,400 sq ft
Photographs: Courtesy of , Sharon Risedorph, Billy Hustace

The Rosie the Riveter Visitor is the final piece in the restoration of the Ford Assembly Building complex, a former car factory that served as Ford’s West Coast manufacturing center from 1931 through 1955. During World War II the Ford plant turned out tanks assembled by the famed Rosie the Riveters, women metal-workers and machinists contributing to the war effort. The Visitor Center commemorates the contributions of these women.

Courtesy of Marcy Wong Donn Logan Architects

Designed for the National Park Service, the project required a renovation of the Ford complex’s Oil House, a 12,446 square foot brick building designed by Albert Kahn and completed in 1931. The factory was originally energy independent, producing steam-driven electricity onsite in the complex’s Boiler House. The Oil House, sitting near the Boiler House and adjacent to a dedicated rail line, would receive rail-shipped oil that was then stored in the Oil House before it was pumped through an underground tunnel to the boilers next door.

© Sharon Risedorph

The simple one story shed structure was originally organized into a central hall with a single large room to either side. The northern room has a raised concrete slab floor with a full height basement below, supported by an integral concrete column grid. The central hall and the corresponding space below it contained pumping equipment, which the flanking rooms on both levels held large oil storage tanks.

© Sharon Risedorph

Aiming to maintain the building’s original character and materials, the architects refurbished the existing structure while providing interventions necessary for the Visitor Center’s program. On the ground floor, openings were cut into the brick wall between the upper pump hall and the southern room to create a single space that would hold the main entry, information desk, museum store and exhibits. The northern room was left as is for exhibit space.

© Sharon Risedorph

Working with the existing column grid, the architects subdivided the lower floor into a theater, a classroom, a library/break room, and a wide hallway opening onto restrooms and a central stair and elevator. A wall of recycled wood planks wraps around the theater space. Glass partitions sit between the opposite columns, closing off the classroom and library. A second stair runs along the northern edge of the building. Expanded metal mesh panels that provide gallery exhibit surfaces, line the walls in the lower level hallway and infill steel frame guard rails for the folded plates of perforated metal stair treads and risers at the main stair between upper and lower levels, echoing the building’s industrial design.

© Sharon Risedorph

The original painted steel windows are left intact as are the steel roof trusses, the original roof, the board-formed concrete slab and columns, and the articulated brick walls. The existing concrete floors are polished and the classic and original green industrial lighting fixtures are reinstated throughout the building.  The theatre’s serpentine-backed wood benches painted bright red complement existing concrete structure, new walls of expanded steel metal over black acoustic insulation, resawn wood accent wall and black ceiling.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Rosie the Riveter Visitor Center / Marcy Wong Donn Logan Architects" 02 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=275083>